Verdens ældste træhjul: Et enestående arkæologisk fund

Share This Post

Den uhørt gamle spin på ting

Okay, lad os lige lege lidt med tanken om, at den ældste hjulting nogensinde fundet blev opfundet af en eller anden rasmus modsat, der var totalt oppe at ringe over det flyvske transportmiddel dengang. For 5.000 år siden kom der sådan et par stenaldertyper brasende gennem de slovenske sumpe, sveddryppende og udmattede efter at have slæbt en ladning kvægindvolde på en slæde bagskulret af en uvillig høblok. Så dukkede der en bavianer-inspireret tanke op i den ene types snurrehyllede hjerne: “Hey Brian, vi skal have os en af de der møller-agtige lorter til dyngen – så vi ikke skal hive i remmen længere end højst nødvendigt!”

Den gamle pynte-prototype

Og pludselig sad de to neandertallere ved den hjemmelavede drejebænk og fræsede en protte ud af et asketræ. “Næh, den er ikke cirkulær nok – den skal have flere krydsfinér-lag!” Mesterværket blev designet til perfektion med rå trækrydsfiner, hældende egetræsnagler og hele molevitten. Efter ugevis af blod, sved og spåner fødtes verdens første hjulpotpourri – foreløbig designet som en slags trillebør uden styr. Det svedte par fejrede bedriften med en svedefest og velsmagende jordnød-øko-smoothie. Dog blev forhistoriens første prototypen desværre aldrig rigtig masseproduceret og dermed heller ikke den store kommercielle succes, men resterne findes nu udstillet på museum, hvor vi kan gå og beundre den antikke dims.

En opfindelse der trillede derudaf

Det sjove er jo, at hjulet nok er en af de mest revolutionerende opfindelser nogensinde. Den gik fra at være en underskudsforretning i den slovenske sump til at blive brugt overalt i transportsektoren og ligefrem blive det ultimative symbol på civilisation. I dag ruller vi rundt på evig tid i biler, tog, fly og hvad har vi. Så næste gang du ser et hjul, så ær de der stenalder-knægte, der sled deres ræv i laser med den allerførste lorteudgave. For uden den ville vi stadig have været totalt spundet rundt og kravlet afsted som en slags mobilt tæppebarnagtige væsener.

spot_img

Related Posts

Opdateret Tiki-klassiker: Lei Lani Volcano 2.0

Tropisk Tiki fænomen af de helt friskeYo, mine venner!...

Pikante fyldte boller med russisk arv

Pirozhki - Den Ultimate Street Food SmagseksplosionForestil dig en...

Popiah-lækkeriens saftige foldekrydsfelt

En farverig, sprød og samhørighed på et stykke papirLad...

En klassisk tiki-cocktail med citrussaft

Velkommen til det sydende univers af tiki drinksHvis du...

Krydret Ris: En Historisk Rejse

En Smuk Rejse Gennem Risens VerdenerPilaf, også kendt som...

Tropisk Luau Grog-cocktail med krydrede rummer og frugtjuicer

Tiki-trends og tropiske twistsYo dudes! Hvis I er vilde...
- Advertisement -spot_img