Hvad Pani ca meusa går ud på
Okay, venner, lad os tale lidt om Pani ca meusa – den lækre sicilianske gademad, der bliver kaldt en “hundemad” af lokalbefolkningen på grund af ingredienserne. Jeg lover, at det smager bedre, end det lyder! Denne street food klassiker består af hakket kalvelunger og -milt, der er kogt og derefter stegt i svinefedt og serveret på en blød brødbolle kaldet vastedda. Godt nok en lidt mærkelig kombination, men det er faktisk en vigtig del af den sicilianske madkultur med en rig historie.
Opskriften på Pani ca meusa
Opskriften er faktisk ret simpel, så selv en køkkennørd som dig kan lave den derhjemme! Alt du skal bruge er:
- 200 g kalvelunger
- 400 g kalvemilt
- 4 runde brødboller
- Svinefedt eller olie til stegning
- 100 g caciocavallo ost, revet
- 1 citron
- Salt og peber
Og så er fremgangsmåden:
- Kog 2 liter vand med en knivspids salt. Tilsæt milten og lungerne og lad det koge i 3-4 minutter. Tag dem op, dræn dem og lad dem køle af. Skær dem i tynde skiver og læg dem til side.
- Varm svinefedtet eller olien op i en dyb pande ved høj varme. Når det er varmt, tilsæt skiverne af lunge og milt og fritér dem i et par minutter, indtil kanterne bliver sprøde. Dræn dem på køkkenrulle og krydr med salt og peber.
- Flæk brødbollerne på midten og fjern noget af den bløde bund, så der bliver plads til fyldet. Fordel lungerne og milten ligeligt i hver bolle, kom lidt citronsaft over og drys med ost. Velbekomme!
Historien bag Pani ca meusa
Pani ca meusa har sine rødder som en fattigmandsret, der startede for over 1000 år siden, da den jødiske befolkning bosatte sig i og omkring byen Palermo på Sicilien. Det var denne lokale jødiske befolkning, der fandt på en smart måde at bruge de mindre appetitlige dele af koen som indvolde, lunger, milt og hjerte – de blandede dem med ost og lagde det hele i brød. Selvom en stor del af den jødiske befolkning forlod Sicilien under Kong Ferdinands styre i slutningen af 1400-tallet, blev deres skikke hængende, og gav det sicilianske folk en af deres mest elskede retter, pani c’a meusa.
Sjove facts om Pani ca meusa
Der er et par sjove facts omkring denne lækre ret:
- På siciliansk dialekt hedder den pani câ mèusa, men på rigtig italiensk kaldes den faktisk panino con la milza (sandwich med milt).
- Når du bestiller den på gaden, vil du blive spurgt, om du vil have den gifte eller ugifte version. Den “gifte” sandwich (maritatu på siciliansk) indeholder ost og refererer til “ægteskabet” mellem osten og kødet. Vil du have uden ost, skal du bede om den “ugifte” (schettu).
En ægte street food klassiker
Pani ca meusa er en elsket og ikonisk gademad på Sicilien med en rig historie og en unik smag, der afspejler regionens kulturarv. Så smut forbi din lokale sicilianske gademadsbod næste gang du er i området – din smagsoplevelse vil være totalmente diverso (fuldstændig anderledes)!