Mørke sider af Edisons arv

Share This Post

Thomas Edison: Geniets Skyggeside

Har du nogensinde hørt om Thomas Edison? Selvfølgelig har du det! Den gamle gut var jo en af de største opfindere i Amerikas historie. Men bag den ikoniske skæghave og de berømte opfindelser som elpæren og fonografen gemmer sig en interessant historie fyldt med kontrovers og intriger.

Patenter og Plagiat

Edison havde en hel del is i maven når det kom til at hapse patenter. I løbet af sit liv fik han ikke mindre end 1.093 patenter på alverdens opfindelser. Men der er et “men” – for mange af dem var ikke helt hans egne idéer. Manden var nemlig en mester i at sælge andres opfindelser som sine egne.

Tag for eksempel elpæren, som han generelt får æren for. Den blev faktisk opfundet af englænderen Joseph Swan. Eller hvad med biograffilmen? Det var franskmanden Louis Le Prince, der faktisk stod bag den første gang man så en filmscene blive afspillet. Men gæt engang hvem der hapsede patentet? Edison, selvfølgelig! Der florerer endda rygter om, at Le Prince forsvandt sporløst, kort efter Edison havde fået fingrene i hans opfindelse. Mystisk, ikke?

Krigen om Strømmen

Men måske den vildeste historie om Edison er hans bitre fejde med Nikola Tesla, manden bag vekselstrømmen. Da Tesla kom til Amerika, lovede Edison ham en pose penge, hvis han kunne forbedre hans jævnstrøms-generatorer. Men da Tesla leverede varen, nægtede Edison at betale, og erklærede det som en “amerikansk joke”. Jeg tror nok, Tesla fik sig et godt grin den dag!

Det endte i en krig mellem Edison og Tesla om, hvilken strømform der skulle bruges i hele Amerika. Tesla’s vekselstrøm vandt til sidst, men Edison var en mester i smædekampagner. Han hævdede blandt andet, at vekselstrøm var for farlig, og offentligt henrettede både dyr og mennesker med den for at “bevise” det. Heldigvis blev ingen skuespillere skadet under produktionen af denne fejde!

Konklusionen?

Edison var uden tvivl en genial opfinder. Men han var også en konge til at tage æren for andres arbejde. Så næste gang du tænder for elpæren, kan du takke englænderen Swan. Og hvis du ser en gammel stumfilm, så husk at sende en tanke til stakkels Le Prince. For uden dem ville Edison have været lidt mere lys i pæren, hvis I forstår hvad jeg mener.

spot_img

Related Posts

Opdateret Tiki-klassiker: Lei Lani Volcano 2.0

Tropisk Tiki fænomen af de helt friskeYo, mine venner!...

Pikante fyldte boller med russisk arv

Pirozhki - Den Ultimate Street Food SmagseksplosionForestil dig en...

Popiah-lækkeriens saftige foldekrydsfelt

En farverig, sprød og samhørighed på et stykke papirLad...

En klassisk tiki-cocktail med citrussaft

Velkommen til det sydende univers af tiki drinksHvis du...

Krydret Ris: En Historisk Rejse

En Smuk Rejse Gennem Risens VerdenerPilaf, også kendt som...

Tropisk Luau Grog-cocktail med krydrede rummer og frugtjuicer

Tiki-trends og tropiske twistsYo dudes! Hvis I er vilde...
- Advertisement -spot_img