Miste besindelsen fra fortiden

Share This Post

Når man taber den på gulvet

De fleste af os kender til de situationer, hvor vi pludselig mister besindelsen og smider charmen over bord – bare for at skælde ud eller gå amok over noget relativt ubetydelig lort. En ting er sikkert: Det er altid nemmere at tabe bolden fra den anden side af banen.

Fjollet oprindelse

Udtrykket “fly off the handle” stammer fra en tid, hvor man brugte en gammeldags le til at tærske korn. Lernes hoved var fastgjort til en lang stang med et reb eller læderstrop – og hvis den ramte skævt, kunne hovedet risikere at “flyve af skaftet” og potentielt skade nogen i nærheden. Billedet af dette våben, der pludseligt mistede kontrollen, blev lagt til grund for det idiomatiske udtryk, vi i dag bruger til at beskrive folk, der taber masken.

Sådan opstod udtrykket

Det var først i 1843, at udtrykket “fly off the handle” for alvor slog igennem med udgivelsen af Thomas C. Haliburtons roman The Attaché; or, Sam Slick in England. Her blev frasen brugt til at beskrive en person, der mistede fatningen over ingenting. Og selv om de færreste i dag har prøvet at blive ramt af en løs le-klinge, har udtrykket stadig sin berettigelse, når vi taler om typer, der overgår enhver rimelig grænse for raseri.

I litteraturen

Faktisk går udtrykket endnu længere tilbage end det – helt til Bibelen. I 5. Mosebog 19:5 omtales risikoen for, at en økse kan “flyve af skaftet”, hvilket tydeligt har inspireret den senere sproglige brug. Så næste gang, du selv eller en kær nærmest eksploderer af vrede, kan du trøste dig med, at det er en ærværdig tradition, der rækker helt tilbage til oldtidens bønder.

spot_img

Related Posts

Opdateret Tiki-klassiker: Lei Lani Volcano 2.0

Tropisk Tiki fænomen af de helt friskeYo, mine venner!...

Pikante fyldte boller med russisk arv

Pirozhki - Den Ultimate Street Food SmagseksplosionForestil dig en...

Popiah-lækkeriens saftige foldekrydsfelt

En farverig, sprød og samhørighed på et stykke papirLad...

En klassisk tiki-cocktail med citrussaft

Velkommen til det sydende univers af tiki drinksHvis du...

Krydret Ris: En Historisk Rejse

En Smuk Rejse Gennem Risens VerdenerPilaf, også kendt som...

Tropisk Luau Grog-cocktail med krydrede rummer og frugtjuicer

Tiki-trends og tropiske twistsYo dudes! Hvis I er vilde...
- Advertisement -spot_img