Louisianakøbet: En historisk milepæl for USA

Share This Post

Åh ja, den Louisianakøbet – det er en sand fest for historienørder og geografinørderne derude! Lad os lige starte med at sætte scenen: Det var den 11. april 1803, og de amerikanske forhandlere, ledet af Robert R. Livingston, var dumpet ind i Frankrigs hovedstad for at prøve at gøre en god handel. Men hvad de ikke vidste, da de trådte ind ad døren, var at de skulle gå hjem med et kæmpe landområde – vi taler omkring 828.800 kvadratmil!

Amerikanerne ville bare have New Orleans

Alt hvad de oprindeligt ville have var bare den lille plet på landkortet kaldet New Orleans. De havde trukket deres lommetørklæde og ville smide 10 millioner dollars på bordet for at få Napoleon til at sælge. Men så fik de etvildt tilbud, de ikke kunne sige nej til – hele det enorme Louisiana-territorium for blot 15 millioner dollars! Det var bare for fedt en mulighed til at lade gå fra sig.

Livingston tog en chance

Så hvad gjorde den gode Livingston? Han sagde bare ja uden at spørge præsident Thomas Jefferson! For han vidste, at hvis han ikke greb chancen med det samme, så ville Napoleon fortryde og tage det hele tilbage. Livingston var en smarty-pants, der kunne se den enorme værdi i at fordoble USA’s størrelse med ét pennestrøg.

Konsekvenser som man ikke kunne have forestillet sig

Og gæt hvad? Louisianakøbet ændrede totalt USA’s fremtid. Det gav ikke bare plads til at sprede sig mod vest, men gav også kontrol over den vigtige Mississippi-flod og den vigtige handelshavn New Orleans. Det var en kæmpe gevinst for amerikansk handel og økonomi! Og så var det også med til at gøre USA til en kontinental supermagt i Nordamerika.

Så næste gang I hører om Louisianakøbet, så tænk på den galskab, de amerikanske forhandlere løb ind i – de gik efter en lille by og kom hjem med et helt kontinent! Det er en af de vildeste historiske handler i nyere tid. Og det er bare en af de mange grunde til, at historie er så sindssygt spændende!

spot_img

Related Posts

Opdateret Tiki-klassiker: Lei Lani Volcano 2.0

Tropisk Tiki fænomen af de helt friskeYo, mine venner!...

Pikante fyldte boller med russisk arv

Pirozhki - Den Ultimate Street Food SmagseksplosionForestil dig en...

Popiah-lækkeriens saftige foldekrydsfelt

En farverig, sprød og samhørighed på et stykke papirLad...

En klassisk tiki-cocktail med citrussaft

Velkommen til det sydende univers af tiki drinksHvis du...

Krydret Ris: En Historisk Rejse

En Smuk Rejse Gennem Risens VerdenerPilaf, også kendt som...

Tropisk Luau Grog-cocktail med krydrede rummer og frugtjuicer

Tiki-trends og tropiske twistsYo dudes! Hvis I er vilde...
- Advertisement -spot_img