Krakataos katastrofale udbrud i 1883

Share This Post

Vulkanen der smadrede Indonesien

I 1883 besluttede Krakatoa-vulkanen på øen mellem Java og Sumatra i Indonesien, at den ville give verden en vild omgang. Den massive vulkanudbrud blev en af de voldsomste i nyere tid, og konsekvenserne var vilde.

Drama, drama, drama

De seismiske aktiviteter begyndte allerede i maj 1883, hvor der kom kraftige jordskælv, som kunne mærkes helt over i Australien. Snakker vi om drama? Damp blev ædt ud af vulkanen fra den ene kegle, og asken blev spyttet op til 6 km i højden. Brag på brag fulgte, og eksplosionerne kunne høres helt i Jakarta 160 km derfra.

Den store finale

Men så kom finalen den 27. august 1883. En kæmpe pyroclastisk skytsunge skyllede ud over øerne med voldsom hede og aske. Cirka 1.000 mennesker omkom i Sumatra, og hele 3.000 mennesker på Sebesi-øen blev fejet væk uden en eneste overlevende. Folk rapporterede senere om at se skeletter flyde i Indiske Ocean på badeflåder af vulkansk pimpsten.

Globale konsekvenser

Udbruddet var så voldsomt, at det sprængte trommehinderne på folk 60 km væk. Lyden rejste fire gange rundt om jorden, og kunne høres helt over 4.800 km derfra. Det sendte over 20 km³ af sten, aske og støv ud i atmosfæren, hvilket nedkølede den globale temperatur i flere år. Og så gav det nogle vildt flotte solnedgange overalt på kloden.

En lærdom i ydmyghed

Så lad os bare sige, at Krakatoa-udbruddet i 1883 var en solid påmindelse om, at Moder Natur har de sidste ord. Vi kan kun bøje os i støvet og tage hatten af for dens voldsomme kræfter. Men hey, vi fik da nogle fede solnedgange ud af det!

spot_img

Related Posts

Opdateret Tiki-klassiker: Lei Lani Volcano 2.0

Tropisk Tiki fænomen af de helt friskeYo, mine venner!...

Pikante fyldte boller med russisk arv

Pirozhki - Den Ultimate Street Food SmagseksplosionForestil dig en...

Popiah-lækkeriens saftige foldekrydsfelt

En farverig, sprød og samhørighed på et stykke papirLad...

En klassisk tiki-cocktail med citrussaft

Velkommen til det sydende univers af tiki drinksHvis du...

Krydret Ris: En Historisk Rejse

En Smuk Rejse Gennem Risens VerdenerPilaf, også kendt som...

Tropisk Luau Grog-cocktail med krydrede rummer og frugtjuicer

Tiki-trends og tropiske twistsYo dudes! Hvis I er vilde...
- Advertisement -spot_img