Kongens nære betjent: Historiens intime roller

Share This Post

Kongens Nærmeste Fortrolige: Groom of the Stool

I den kongelige verden af oldgamle traditioner og strenge hierarkier fandtes der en position, der ikke just var det, man kalder en “drømmejob”. Men alligevel var den yderst prestigefyldt og magtfuld. Vi taler om Groom of the Stool, også kendt som Groom of the King’s Close Stool, der bogstaveligt talt oversættes til “Kongens Natpotteskubber”.

Mere end bare en Skidtjob

Selvom Groom of the Stool måske ikke lyder som det fedeste job i verden, var det faktisk en af de vigtigste og mest intime positioner ved det engelske hof i sen middelalder og under Henrik VIII’s styre. Disse kongelige toiletskoler havde ansvaret for at assistere kongen under den store udfordring, hvilket indebar at være tilstede, når kongen baskede på den kongelige natpotte, sørge for vand, sæbe og håndklæder, og endda rapportere om kongens afføring til de kongelige læger. Man må nok sige, at de virkelig gav en lort for at passe på kongen!

Fra Skidtjob til Magtfuld Position

Trods det lidt uheldige jobbrev, blev Groom of the Stool en overraskende indflydelsesrig skikkelse. Den tætte kontakt til kongen under dennes mest intime øjeblikke betød, at Groomen fik indsigt i kongens dybeste hemmeligheder. Derfor blev han en frygtet og respekteret person ved hoffet, og jobbet udviklede sig til at omfatte administration af de kongelige finanser. Pludselig bestemte Natpotteskubberen over landets pengekasse!

Ridderslaget Skidtjob

Intet understreger bedre Groom of the Stool‘s prestige end det faktum, at Henrik VIII adlede alle fire af sine Grooms. De gik fra at være kongelige toiletvagter til riddere af den hellige ordre. Man kan sige, at de blev poleret og lagt på den højeste hylde – gået fra skidtjob til ridderskab!

Så næste gang du står og oler afføringen ud, kan du måske trøste dig selv med, at der engang var nogle kongelige natpotteskubbere, der blev behandlet som fyrster blandt mænd. For dem var skidtet gået over ophøjet status!

spot_img

Related Posts

Opdateret Tiki-klassiker: Lei Lani Volcano 2.0

Tropisk Tiki fænomen af de helt friskeYo, mine venner!...

Pikante fyldte boller med russisk arv

Pirozhki - Den Ultimate Street Food SmagseksplosionForestil dig en...

Popiah-lækkeriens saftige foldekrydsfelt

En farverig, sprød og samhørighed på et stykke papirLad...

En klassisk tiki-cocktail med citrussaft

Velkommen til det sydende univers af tiki drinksHvis du...

Krydret Ris: En Historisk Rejse

En Smuk Rejse Gennem Risens VerdenerPilaf, også kendt som...

Tropisk Luau Grog-cocktail med krydrede rummer og frugtjuicer

Tiki-trends og tropiske twistsYo dudes! Hvis I er vilde...
- Advertisement -spot_img