Drenge og piger, her kommer ét af de fedeste gademad-baller fra solskinsregionen Syditalien! Vi taler om Panzerotti – nogle små fritterlækkerier med fed fløde, cremede oste og dejlig tomatsauce. Læn jer tilbage og spids øregangene, for her kommer rejsen ind i de velsmagende, sydlige dybder!
Den Fede Historie
Panzerotti stammer helt tilbage fra 1700-tallet, hvor italienske familier i Syditalien svedte over den perfekte opskrift og gav den deres helt egen, regionale twist. Tag bare Apulien-regionen – der var Panzerotti-mekka, og opskriften blev treat som et helligt skrift!
Sådan Bager du Panzerotti-Guddommen
Okay, så her er ingredienserne til den syndige fristelse:
- Dej: Lunkent vand, sukker, gær, olivenolie, mel og salt
- Fyld: Frisk mozzarella, tomatpuré, oregano, salt
- Frituregrej: Olie til dybstegning (f.eks. solsikkeolie)
Så griber du dejen-grejet sådan her:
- Bland det tørre og våde dej-halløj, og lad den svulme op som en gravid mus
- Lav fyldet ved at blande mozzarella, tomatpuré, oregano og salt
- Del dejen op i portioner, rul den ud, læg fyldet på, fold den sammen og luk kanten
- Fritter de små guldklumper til de er G-Y-L-D-N-E!
En Verdensberømt Gademad
Panzerotti er ikke bare et hit i Italien – oh nej! De spreder gadesmilet over hele Nordamerika, hvor italienske immigranter tog opskriften med sig under den store udvandring. I dag er Panzerotti en kulturbærer for det italienske køkken!
Panzerotti vs. Calzone vs. Stromboli
Okay, I tuner måske ind og tænker “Er Panzerotti ikke bare en calzone?”. Nejet! Der er en kæmpe forskel på de tre dejlige padder:
- Panzerotti: Dyppet i friture-olie og fritterstegt
- Calzone: Bagt i ovnen
- Stromboli: Rullet sammen med fyldet indeni, før den bages
Den Luksuriøse Gademad
Panzerotti er altså gademad i luksusudgave! En dejlig, fræk snack med dybe rødder i den italienske madkultur. Så næste gang du er i Syditalien (eller bare får lyst til noget lækkert!), så kast dig ud i en Panzerotti-fest! Buon appetito!