Drenge og piger, her kommer ét af de fedeste gademad-baller fra solskinsregionen Syditalien! Vi taler om Panzerotti – nogle små fritterlækkerier med fed fløde, cremede oste og dejlig tomatsauce. Læn jer tilbage og spids øregangene, for her kommer rejsen ind i de velsmagende, sydlige dybder!

Den Fede Historie

Panzerotti stammer helt tilbage fra 1700-tallet, hvor italienske familier i Syditalien svedte over den perfekte opskrift og gav den deres helt egen, regionale twist. Tag bare Apulien-regionen – der var Panzerotti-mekka, og opskriften blev treat som et helligt skrift!

Sådan Bager du Panzerotti-Guddommen

Okay, så her er ingredienserne til den syndige fristelse:

  • Dej: Lunkent vand, sukker, gær, olivenolie, mel og salt
  • Fyld: Frisk mozzarella, tomatpuré, oregano, salt
  • Frituregrej: Olie til dybstegning (f.eks. solsikkeolie)

Så griber du dejen-grejet sådan her:

  1. Bland det tørre og våde dej-halløj, og lad den svulme op som en gravid mus
  2. Lav fyldet ved at blande mozzarella, tomatpuré, oregano og salt
  3. Del dejen op i portioner, rul den ud, læg fyldet på, fold den sammen og luk kanten
  4. Fritter de små guldklumper til de er G-Y-L-D-N-E!

En Verdensberømt Gademad

Panzerotti er ikke bare et hit i Italien – oh nej! De spreder gadesmilet over hele Nordamerika, hvor italienske immigranter tog opskriften med sig under den store udvandring. I dag er Panzerotti en kulturbærer for det italienske køkken!

Panzerotti vs. Calzone vs. Stromboli

Okay, I tuner måske ind og tænker “Er Panzerotti ikke bare en calzone?”. Nejet! Der er en kæmpe forskel på de tre dejlige padder:

  • Panzerotti: Dyppet i friture-olie og fritterstegt
  • Calzone: Bagt i ovnen
  • Stromboli: Rullet sammen med fyldet indeni, før den bages

Den Luksuriøse Gademad

Panzerotti er altså gademad i luksusudgave! En dejlig, fræk snack med dybe rødder i den italienske madkultur. Så næste gang du er i Syditalien (eller bare får lyst til noget lækkert!), så kast dig ud i en Panzerotti-fest! Buon appetito!


Skriv et svar