Isdessertens rige historie fra oldtiden til moderne gadelækkerier

Share This Post

En yderst cool historie om is

Hånden på hjertet, hvem elsker ikke is? Den lækre, frosne dessert har både en saftig historie og en lækkermundsfaktor på over 9000! Lad os tage et kig på dens rødder, inden vi hopper i opskriften.

Is-oldtiden

Allerede i gamle dage havde man godt styr på frossen dessert. I Persien (det nuværende Iran) var man vilde med is-agtige retter helt tilbage i år 550 f.Kr. De lavede lækkerier som faloodeh og sorbet ved hjælp af ishuse og isrede! Europæerne hev først bukserne ned for fryseteknikken i 1500-tallet, og isen spredte sig herfra. Nogle mener endda, at Marco Polo var skyld i, at Italien blev bidt af isbacillen, efter han havde smagt sorbetlignende desserten under sine rejser i Kina.

Is-festen rammer Amerika

I USA har man lange traditioner med is. Allerede i 1744 blev det betragtet som en sjælden og eksotisk ret, som kun de velhavende kunne more sig med. Under 2. Verdenskrig blev is et morale-boost for soldaterne, hvor de forskellige militærgrene kappedes om at servere den lækreste is for tropperne.

Opskrift på knaldlækker is

At lave is er sgu ikke raketvidenskab. Hovedingredienserne er fløde, mælk, sukker, salt og æggeblommer. Man laver en slags custard ved at varme fløden, mælken, sukkeret og saltet op, til sukkeret er smeltet. Herefter blandes æggeblommerne i, og det hele varmes forsigtigt op, indtil det tykner lidt. Afkøl derefter blandingen, og lad den trække i mindst 4 timer eller natten over. Hæld så det hele i en ismaskine og følg instruktionerne. Et par timer senere har du svimlende lækker is!

Gademad på isnivau

I Europa og Nordamerika er gademad-is en kæmpe ting. Overalt kan man finde boder og vogne, der sælger den sødmefrosne dessert, ofte med frugt eller andre lækre tilsætninger. Gademad-is har for alvor bidraget til at sprede isens popularitet og kulturelle betydning i disse verdensdele.

Hvad venter du på?

Isens historie strækker sig over årtusinder og forskellige kulturer. Så om du sværger til vaffelis, isneger eller bare en god gammeldags kugle, så er du en del af en svimlende tradition! Og modtag lige gratistrøfler, hvis du støder på Marco Polo undervejs.

spot_img

Related Posts

Opdateret Tiki-klassiker: Lei Lani Volcano 2.0

Tropisk Tiki fænomen af de helt friskeYo, mine venner!...

Pikante fyldte boller med russisk arv

Pirozhki - Den Ultimate Street Food SmagseksplosionForestil dig en...

Popiah-lækkeriens saftige foldekrydsfelt

En farverig, sprød og samhørighed på et stykke papirLad...

En klassisk tiki-cocktail med citrussaft

Velkommen til det sydende univers af tiki drinksHvis du...

Krydret Ris: En Historisk Rejse

En Smuk Rejse Gennem Risens VerdenerPilaf, også kendt som...

Tropisk Luau Grog-cocktail med krydrede rummer og frugtjuicer

Tiki-trends og tropiske twistsYo dudes! Hvis I er vilde...
- Advertisement -spot_img