Der er intet bedre end en lækker is i en sprød cone
Hvis du får en snert af sommer bare ved tanken om en isvaffel, så er du ikke den eneste. Den sprøde, karamelliserede cone er perfekt til en lækker kugle is, og heldigvis er det nemt at lave dem selv derhjemme. Lad os dykke ned i opskriften og historien bag den knasende cone.
Isvaffelconens historie
Ideen med at rulle dej til en lille skål til at holde is er faktisk gammel. Helt tilbage i det gamle Rom og Grækenland bagte man tynde vafler, som man rullede sammen og spiste som snack. Men de skulle først mange år senere bruges til dessert. De første omtaler af små, spiselige “cones” til is dukker op i franske kogebøger fra 1825. Og i 1846 beskrev den italiensk-britiske kok Charles Elmé Francatelli brugen af isbægre som del af en større dessert.
Men det var først på Verdensudstillingen i St. Louis i 1904, at isconeen for alvor slog igennem. Ifølge legenden var en issælger ved at løbe tør for papbægre, da den syriske bodejer Ernest A. Hamwi smartly rullede en tynd vaffel sammen til en cone og solgte isen i dem. Hamwi startede senere sit eget firma og producerede isconerne, som hurtigt blev et hit blandt gadeboder.
En kærlighedssang til hjemmelavede cones
At lave dine egne cones derhjemme er både hyggeligt og lækkert. Her er en skæv gennemgang af, hvordan du gør:
Ingredienser
Det er ret basic at lave cones. Du skal bare havemel, sukker, æg, mælk, vanilje og lidt salt.
Fremgangsmåde
Først laver du en dejblanding ved at røre de tørre ting sammen med de våde ingredienser. Når den er klar, hælder du en smule af dejen på en opvarmet vaffeljern eller pande, og bager den til den er gylden.
Her kommer den sjove del: Mens vaffeldisken stadig er varm og smidig, former du den hurtigt til en kegleform og lader conen køle af. Så stiv bliver den, som en gammel vaffelprutter.
For at forhindre at isen smelter ned af conen, kan du dyppe dem i lidt smeltet chokolade inden. Det gør også, at de får et knasende lag!
Lidt sjove facts
– De største coneproducenter i verden er USA, Holland og Tyskland. Man kan vist godt kalde det en international snack.
– I England og Australien kaldes conen for en “cornetto”, som jo også er et mærke af istærter!
– Tænk at hver gang du slikker en isvaffel, er du en del af en tradition, der går århundreder tilbage.
Så smukt! Der er altid plads til en lille is og en crunchy cone derhjemme eller på gaden, ikke? Smag på den søde historie og glæd dig til sommer!