Ketoprak – Indonesiens uformelle tofu-swingende salat
Hvis du går gennem Jakartas travle gader, vil du hurtigt opdage, at de bugner med street food af alle slags. Men én ret stikker særligt ud: Ketoprak, en slags tofusalat på steroider! Det er en skør blanding af frisk tofu, risnudler, spireris, ægkage og agurk – det hele dynget sammen i en cremet jordnøddedressing og overrislet med sød soyasauce. Toppen er så knasende sprød med ristern og friturestegte løg. En skør, men super lækker kombination!
Mystisk oprindelse
Selvom ketoprak er en Jakarta-klassiker, er dens oprindelse faktisk lidt af en gåde. Nogle mener, at retten stammer fra Cirebon, da de fleste gadekokke kommer derfra. Andre siger, at den er fra Centraljava. Hvad vi dog ved, er at navnet “ketoprak” måske er en forkortelse af de indonesiske ord for “ægkage, tofu og spireris der blev knust sammen”. En lidt pudsig etymologi, men hvem ved? Retten fik muligvis navn efter den lyd, den lavede, da ingredienserne dunkede mod jorden!
Fremgangsmåde: Gadekokken gør det selv
Det bedste ved ketoprak er oplevelsen af at se den blive lavet foran dig på gaden. Kokken tager de forskellige ingredienser – den friskt stegte tofu, de sprøde ristern, den sprittende agurk og den saftige ægkage – og blander det hele sammen i en gryde med den cremet-søde jordnøddedressing. Når du bestiller, kan du selv vælge, hvor meget chili der skal med – er du til den lækre udgave eller hellfire-armageddon?
Opskrift: Sammenpløk og server
Hvis du vil lave ketoprak derhjemme, skal du hoppe i følgende ingredienser: Frisk tofu, ægkage/ristern, spireris, risnudler, agurk, jordnødder, rød chili, hvidløg, palmesukkersauce, sød soyasauce og lidt salt. Pil og bræk det hele i en skål. Lav en dressing af de malede jordnødder, chili, hvidløg, sukker og soyasauce. Hæld over og vend det hele grundigt. Drys med sprøde løg og ristern, og bon appétit!
Sidekick: Satay bee hoon
Ketoprak minder lidt om retter som gado-gado, lotek og den singaporianske satay bee hoon. Den sidste er en lækker nuddelret med kyllingesatay og en cremet jordnøddedressing. Hvis du er vild med ketoprak, så er satay bee hoon et must-try!
Street food på sit bedste
Hvad enten ketoprak startede som en luksusmadpakke til arbejderne eller blev opfundet af en sulten tosse, så er den i dag et yndet street food-hit! Der er bare noget over at se den friske tofu blive ristet og derefter blandet sammen med al den sprødhed og krydderi lige foran dig. Så få dig en portion ketoprak næste gang, du er i Jakarta – din gane vil elske oplevelsen!