Gebisser lavet af døde soldaters tænder
Hold da op en historie! Efter slaget ved Waterloo i 1815 var der en hel del tandlæger, der virkelig tog begrebet “genbrug” lidt for bogstaveligt. De gik rundt og samlede tænder op fra de faldne soldater for at bruge dem til at lave gebisser til de velhavende overklasse. Det er jo en sand gysertandlæge-historie!
Problemet med tænder i gamle dage
I de gode gamle dage havde folk nemlig et kæmpe problem med deres tænder. Tandlægeskræk var ikke engang en ting, for der fandtes stort set ikke nogen tandlæger! Det betød, at folk bare mistede tænderne en efter en, og så måtte de finde på noget smart for at kunne tygge maden. Her kom de eftertragtede gebisser ind i billedet.
Problemet var bare, at materialer til at lave gebisser var ret så mangelfulde dengang. De mest naturlige og holdbare materialer var faktisk mennesketænder, så der var en kæmpe efterspørgsel på dem. Det var dog ikke lige til at få fat i en solid leverandør, hvis du altså ikke lige var i nærheden af et slagmark…
Stamtræ for gebisser
Hvis vi følger gebissernes stamtræ tilbage i tiden, så har de faktisk en ret interessant historie. De ældste gebisser var lavet af dyre- og mennesketænder, ligesom etruskerne lavede dem i 700-tallet f.Kr. Lidt senere begyndte man at bruge elfenben, men det så godt nok lidt kunstigt ud og blev hurtigt gulligt.
Et kæmpe gennembrud kom i 1843, da Charles Goodyear opfandt vulkaniseret gummi. Pludselig kunne man lave gebisser, der faktisk var behagelige at have i munden, og så blev de også meget billigere. Fra midten af 1800-tallet blev porcelæn det helt store hit, og det er stadig en populær vare hos tandlægerne i dag.
Nutidens gebisser
Heldigvis er vi kommet et stykke vej siden dengang. I dag laver man gebisser af akrylplast, og de ser super naturlige ud. Samtidig har vi fået meget bedre mundhygiejne og forebyggende tandpleje, så færre og færre mennesker når at miste alle tænderne. Men historien om de genbrugte soldatertænder giver da en sjov vinkel på, hvor langt vi er nået!