Længe leve Haleem!
Hey foodies! Er I klar til at rejse med mig til Mellemøsten og Asien og udforske en af verdens mest saftige og fede street food? Så pak rygsækkene, for vi er på vej til at dykke ned i den lækre verden af Haleem!
Hvad er Haleem?
Haleem er en populær street food i Mellemøsten, Centralasien, Pakistan og Indien. Det er en slags gryderets lavet af hvede, byg, linser og lam eller andet kød. Retten er langsomt kogt i 7-8 timer og derefter kraftigt pisket eller banket med en slags støderkøllepind, hvilket resulterer i en dejtajet, pastaagtig konsistens, der blander smagen af krydderier, kød, byg og hvede.
Historien bag
Haleem har sine rødder i den arabiske ret kendt som Harees, der dateres tilbage til det 10. århundrede. Den første nedskrevne opskrift på Harees blev samlet af den arabiske skribent Abu Muhammad al-Muzaffar ibn Sayyar i en kogebog med retter populære blandt “konger, kaliffer og herrer og ledere” i Bagdad. Harees blev tilberedt, efterhånden som det arabiske rige bredte sig til forskellige dele af verden. Harees blev introduceret i den indiske subkontinent af de arabiske soldater fra Nizamen af Hyderabads hær til byen Hyderabad. Senere tilpassede folk fra Hyderabad den til deres gane og skabte således den moderne Haleem.
Ingredienser og tilberedning
Hovedingredienserne i Haleem inkluderer hvede, byg, linser og kød. Retten koges langsomt i flere timer, indtil den bliver klæbrig og sivende. Kødet, kornene og linserne koges separat og blandes derefter sammen og koges langsomt for at opnå den tykke og lækre konsistens. Den resulterende sammenvævede eller “trådbundne” konsistens er Haleems kendetegnende træk. Traditionelt tilberedes retten i ‘Bhattis’ eller ovne af ler og mursten under den hellige måned Ramadan. Det er en langsomt kogt delikatesse, ofte tilberedt i 7-8 timer over brænde.
Variationer og servering
Haleem serveres med hakket mynte, citronsaft, koriander, stegte løg, hakket ingefærrod eller grønne chilier. I nogle regioner af Pakistan spises den med Naan eller med enhver type brød eller ris. I nogle dele af Usbekistan serveres den med sukker. Retten sælges også som snack på basarer året rundt og er en særlig ret tilberedt under Ramadan og Muharram månederne i den muslimske hijri-kalender, særligt blandt pakistanere og indiske muslimer.
Opskrift på Haleem
Okay, nok snak, lad os komme til det fede! Her er en lækker opskrift på Haleem, så I selv kan prøve at lave denne klassiske street food derhjemme:
Ingredienser:
- 500 g lammekød
- 1 kop hvedemel
- 1 kop bygmel
- 1 kop masoor dal (røde linser)
- 1 stort løg, hakket
- 4 fed hvidløg, presset
- 1 tsk. gurkemeje
- 1 tsk. rød chilipulver
- 1 tsk. kommen
- Salt efter smag
- Smør eller ghee til stegning
Fremgangsmåde:
- Kog kødet i vand med salt, indtil det bliver mørt. Tag kødet op og skær det i stykker.
- Kog hveden, byggen og dalen separat, indtil de er næsten møre.
- I en gryde, varm smør eller ghee op og steg løg og hvidløg til de bliver gyldne.
- Tilsæt krydderier og steg et minut.
- Tilsæt det kogte kød, hvede, byg og dal. Tilsæt vand efter behov.
- Kog retten ved lav varme i 7-8 timer, rør jævnligt.
- Når retten er tyk og smidig, bank den med en støderkølle eller pisk den kraftigt for at opnå den signature lækre, pastaagtige konsistens.
- Server den varme Haleem med frisk mynte, citronsaft, sprød løg og chilier!
Velbekomme mine venner! Tag et åndefuldt hvil fra studeringen og nyd denne udsøgte, lækre street food. Haleem er ikke kun lækkert, det er også super nærende med masser af protein og fibre. En sand fest for smagsløgene!