Gademad med georgisk attitude

Har du nogensinde hørt om khachapuri? Det er den georgiske nationalmad, der får dig til at glemme alt om pizza og pandekager. Forestil dig en lækker, luftig brødbolle, proppet med smeltet ost og smørbobler – og i midten, som kronen på værket: En rugemor af en æggeblomme! Det er street food på højt plan, mand!

En gammel kræmmer med rod

Khachapurien har en historie så gammel som oldtidens Rom. Legenden siger, at den stammer fra dengang romerske soldater drev rundt ved Sortehavet og tog deres pizzaopskrifter med. Men hey, georgierne gav den en tvist uden tomater og med masser af ost og brød i stedet. Et ægte ostekick, kan man sige!

Giv den gas med variationer

Forskellige regioner i Georgien har givet deres eget touch til khachapurien. Fra den klassiske Imeretian-version, der ligner en ostebolle, til den båd-formede Adjarian-model med et æggeøje i midten. Og så er der Megrelian, hvor de bare smider mere ost på toppen – for en gangs skyld!

Gademad på fede vilkår

Khachapurien er ikke kun en restaurant-oplevelse i Georgien. Den sælges også af gadehandlere og er fast street food. Faktisk holder de styr på inflationen med en “khachapuri-indeks”! Og gæt engang – den har sin egen nationale højtidsdag. Så fedt, ikke?

Opskrift på succes

At lave khachapuri er ikke raketvidenskab, men det kræver lidt knofedt. Du starter med en gærdej af mel, salt og gær. Derefter kommer fyldningen med ost, ost og atter ost – ofte sammen med et æg i midten. Form den som en bolle eller en båd, og bag den til den er gylden og lækker. Variationerne er uendelige, så find din favorit!

Khachapurien er mere end bare mad – det er en kulturoplevelse. Så næste gang du er i Georgien, eller bare har lyst til noget anderledes gademad, så bestil en khachapuri og giv den gas med den georgiske nationalmad!


Skriv et svar