Gamle egypternes hovedbeskytter under søvn

Share This Post

De gamle egyptere og deres stenpuder

Næste gang du får hul i pudebetrækkene og din pude falder fra hinanden, så tænk lige over denne: De gamle egyptere brugte bogstaveligt talt sten som hovedpuder! Det er vildere end selv de mest hardcore Yoga-typer ville drømme om. Forestil dig at bruge en sten som hovedpude hver nat – talk about nakkestiv!

Stenpuderne havde flere formål

De gamle egypteres stenpuder, eller hovedstøtter som de snarere var, havde dog en praktisk funktion. De løftede hovedet op fra gulvet, hvor de lavede deres sovesteder. Det hjalp med at holde insekter og kryb væk fra næse, mund og ører – ingen ville jo have en skrækindjagende snevlekrabat rendende rundt på hovedpuden!

I det varme egyptiske klima havde stenpuderne også den fordel, at luften kunne cirkulere under hovedet, og holde det køligt. Hovedet var desuden sæde for åndslivet ifølge de gamle egyptere, så stenpuderne var ofte prydet med vogterguden Bes, der skulle beskytte den sovende mod onde ånder.

Fra sten til dun

De bløde puder, som vi kender i dag, blev først indført af grækerne og romerne. De brugte bomuld, rør eller halm til at stoppe deres puder med. De velhavende kunne endda unde sig dunpuder – det må have været en luksus efter årtusinder med sten under hovedet!

Stenpudekulturen i perspektiv

De egyptiske stenpuder er et fascinerende vidnesbyrd om den tid. De viser, hvor højt egypterne værnede om hovedet – både fysisk og åndelig beskyttelse var vigtig. Det giver os et indblik i deres verdensopfattelse og tro på kroppens forbindelse til det åndelige. Så næste gang du ser en stenknuser i parken træne baghoved, så vid, at de blot viderefører en gammel tradition!

spot_img

Related Posts

Opdateret Tiki-klassiker: Lei Lani Volcano 2.0

Tropisk Tiki fænomen af de helt friskeYo, mine venner!...

Pikante fyldte boller med russisk arv

Pirozhki - Den Ultimate Street Food SmagseksplosionForestil dig en...

Popiah-lækkeriens saftige foldekrydsfelt

En farverig, sprød og samhørighed på et stykke papirLad...

En klassisk tiki-cocktail med citrussaft

Velkommen til det sydende univers af tiki drinksHvis du...

Krydret Ris: En Historisk Rejse

En Smuk Rejse Gennem Risens VerdenerPilaf, også kendt som...

Tropisk Luau Grog-cocktail med krydrede rummer og frugtjuicer

Tiki-trends og tropiske twistsYo dudes! Hvis I er vilde...
- Advertisement -spot_img