Eventyrer og røver fra det 17. århundrede

Share This Post

Den første piratkonge

Kender I ham, gutter? Sir Henry Morgan, den ældgamle britiske skurk, der blev kendt som piratkongen i det karibiske hav. Hans navn vil ingen sande sørøverbror glemme, for det er netop ham, som vi kan takke for den fremragende Captain Morgan-rom, som vi nyder så gevaldigt i aften!

En brovtende start

Det begyndte ikke just prangende for vor gode Sir Henry. Han blev født helt nede i det lille Llanrhymney i Wales i 1635, men havnede snart efter i Caribien – formentlig kidnappet som ung knægt! Nogle siger, at han endte på Barbados som almindelig tjener, mens andre mener, at han tog del i Cromwells tropper og selv kæmpede for at generobre Jamaica fra spanierne i 1655. Uanset hvad, så var drengen født med eventyrlyst og en god næse for forretninger!

Sørøveræraens rockstjerne

Sir Henry Morgan viste hurtigt, at han havde stålet til at blive en af tidens helt store sørøvere. Allerede i 1665 var han en rig mand med sukkerplantager på Jamaica, og snart efter blev han udnævnt til Admiral for alle karibiske kapere! Han huserede frydefuldt rundt i området med sine 36 skibe og 1800 mænd, og overfald som dem på Puerto Bello i Panama (1666) og de rige spanske bosættelser ved Maracaibo-søen i Venezuela (1669) gjorde ham til en sand rockstjerne i den periode, man i dag kalder Sørøveræraen.

Den ultimative panama-reje

Men sit helt store navn fik Sir Henry Morgan i 1671, da han ledte et dristigt angreb på selve Panama City, som dengang var den rigeste by i Spansk Amerika! Trods at spanierne var i overtal, tog Morgan og hans mænd byen med storm og brændte den ned til grunden. Desværre for ham var alt guldet og sølvet dog allerede blevet bragt i sikkerhed, så byttet var magert. Det skulle da også vise sig, at England og Spanien havde indgået en fredstraktat, som Morgan ikke havde fået besked om endnu. Så da nyheden nåede frem om det ulovlige overfald, blev vor helt arresteret og sendt til London som kaptajn for pirateri!

En forsmået pirat vinder kongens gunst

Men Kong Charles II var en klog mand. Selv om Sir Henry Morgan var sat i fængsel, indså kongen hurtigt, at hans evner som sørøver kunne blive uundværlige for at beskytte Englands lukrative sukkerhandel i Caribien. Så i den helt rette piratstemning besluttede kongen sig for at benaade den charmerende sørøver, udnævne ham til ridder og endda gøre ham til Viceguvernør på Jamaica i 1674! Her kunne Morgan tilbringe sine sidste dage som både plantageejer, politiker – og en sand legende blandt sine gamle kammerater i den svimlende verden af kaperier og sørøverturisme.

spot_img

Related Posts

Opdateret Tiki-klassiker: Lei Lani Volcano 2.0

Tropisk Tiki fænomen af de helt friskeYo, mine venner!...

Pikante fyldte boller med russisk arv

Pirozhki - Den Ultimate Street Food SmagseksplosionForestil dig en...

Popiah-lækkeriens saftige foldekrydsfelt

En farverig, sprød og samhørighed på et stykke papirLad...

En klassisk tiki-cocktail med citrussaft

Velkommen til det sydende univers af tiki drinksHvis du...

Krydret Ris: En Historisk Rejse

En Smuk Rejse Gennem Risens VerdenerPilaf, også kendt som...

Tropisk Luau Grog-cocktail med krydrede rummer og frugtjuicer

Tiki-trends og tropiske twistsYo dudes! Hvis I er vilde...
- Advertisement -spot_img