Cendol – Den Charmerende Gade-Jordbærgrød
Hvis du nogensinde har wandlet rundt i de snoede gader i Malaysia eller naboområderne og suget til en frisk og lokkende dessert, så har du garanteret stødt på den sjove og tropiske cendol. Denne farverige oplevelse for smagsløgene er en ægte gade-klassiker, som med sine rødder i Indonesien har bredt sig til resten af Sydøstasien.
Hvad Der Gemmer Sig i Grøden
Cendol er egentlig en ret simpel kreation, men det er de friske ingredienser og den smagfulde tilberedning, som gør den til lir. Hovedbestanddelene er grønne, orme-agtige gelé-stykker lavet af bønne-mel, kokosmælk, palmesukkersovs og raspet is. Hertil kommer ofte lækre toppings som røde bønner, græs-gelé og palmekerner. En ægte smagseksplosion for sanserne!
Fra Gamle Rødder til Modern Gade-Klassiker
Navnet “cendol” kan spores helt tilbage til 1800-tallets Hollandsk Ostindien (nuværende Indonesien), hvor det blev beskrevet som en snack lavet af rismels og diverse andre ingredienser. På Java blev cendol en del af de traditionelle bryllupsceremonier, inden den for alvor bredte sig til resten af regionen gennem handelsruterne med Malaysia i 1800-tallet. I dag er den en fast inventar hos gade-sælgere og hawker-centre over hele Sydøstasien.
Guide til Hjemmelavet Cendol
Vil du selv prøve kræfter med at trylle den grønne grød frem, så følg denne simple opskrift:
1. Bland bønne-mel, sukker, salt, lidt basisk vand og pandan-saft i en gryde.
2. Kog det op til en grød og hæld den ud i en cendol-maker for at danne de karakteristiske orme-stykker.
3. Nedkøl gelé-ormene i koldt vand.
4. Anret med kokosmælk, palmesukkersovs og dine yndlingstoppings!
Kulinarisk Kultur i Troperegnen
Cendol er i dag en helt uundværlig del af madkulturen i Sydøstasien. Udover at være en lækker forfriskning er den også et symbol på regionens rige madtraditioner og den uformelle gade-stemning. Så næste gang du besøger Malaysia eller naboområderne, så grib chancen for at smutte ned ad en gyde og nyde denne smagsbombastiske oplevelse!