En populær brasiliansk gademad: Coxinha – en lækker snack med kylling og dej

Share This Post

Det ultimative gademadsbrag fra Brasilien: Coxinha

Yo street food-fans! Jeg er mega klar på at give jer den totale nedtur på en af Brasiliens største gademadsklassikere – coxinha. Først og fremmest, navnet alene er nok til at få de fleste til at fnyse. “Coxinha” betyder nemlig “den lille lår” på portugisisk, for den er formet til at ligne en kyllingelår. Sjovt nok!

Opskriften direkte fra gaden

Okay, lad os komme til den lækre kerne. En klassisk coxinha består af:

  • Fyldet: Hakket eller revet kyllingekød krydret med lækre sager som løg, persille, purløg og eventuelt tomatpuré, gurkemeje og catupiry-ost (en lækker kremost).
  • Dejdelen: Mel, kyllinge-bouillon og eventuelt mosede kartofler blandet sammen til en lækker dej. Og så selvfølgelig requeijão (en slags flødeost) for at give den sidste luksus!

Og her er fremgangsmåden for at lave dem:

  1. Tilbered fyldet ved at stege kyllingen og krydre den lækre blanding.
  2. Lav dejen ved at røre mel, bouillon og mosede kartofler sammen.
  3. Tag en klat dej, flad den ud, put noget af det lækre fylde på og form den i den karakteristiske “lår-form”.
  4. Dyp dine coxinhas i en panering af fx rasp eller maniokmel og steg dem sprøde i den lækre fritureolie!

En smagsoplevelse med historisk sus

Ifølge legenden opstod coxinha’en faktisk ved et mere royalt bord! Dronning Isabel af Brasiliens søn var nemlig vild med kyllingelår. Problemet var bare, at der ikke var nok lår til prinsen, så kokken måtte finde på en løsning. De hakkede en hel kylling, formede den som lår og panerede dem. Prinsen var solgt! Siden har coxinhas spredt sig til gadekøkkener over hele Brasilien.

Uendelige fyldvariationer

Selvom den traditionelle coxinha indeholder kylling, er der utallige fyldvariationer alt efter, hvilken region af Brasilien du befinder dig i. Der er fx ost-coxinhas, majs-coxinhas og versioner med ceddar, pinjekerner og endda vegetariske fyld som ærter og svampe. Fantasien sætter ingen grænser!

Tidslinje for et ikonisk street food-hit

  • 1800-tallet: Coxinha’en bliver født på royalt brasiliansk bord som en løsning på kyllingemangel.
  • 1800-tallet: Den moderne, industrielle version af coxinha’en menes at have oprindelsen i byen Limeira.
  • I dag: Er coxinha’en en mega-populær og ikonisk gademad i hele Brasilien og en nationalklenodie i gadekøkkenerne.

Så der har I den, madglade venner! Coxinha’en – en gademads-legende fra Brasilien som stiller selv de høje kyllingelår i skyggen. Smider den ind på jeres “skal prøves”-liste når I først får chancen! Até logo!

spot_img

Related Posts

Opdateret Tiki-klassiker: Lei Lani Volcano 2.0

Tropisk Tiki fænomen af de helt friskeYo, mine venner!...

Pikante fyldte boller med russisk arv

Pirozhki - Den Ultimate Street Food SmagseksplosionForestil dig en...

Popiah-lækkeriens saftige foldekrydsfelt

En farverig, sprød og samhørighed på et stykke papirLad...

En klassisk tiki-cocktail med citrussaft

Velkommen til det sydende univers af tiki drinksHvis du...

Krydret Ris: En Historisk Rejse

En Smuk Rejse Gennem Risens VerdenerPilaf, også kendt som...

Tropisk Luau Grog-cocktail med krydrede rummer og frugtjuicer

Tiki-trends og tropiske twistsYo dudes! Hvis I er vilde...
- Advertisement -spot_img