Den legendariske Folkevogn: En fascinerende rejse

Share This Post

Den rullende folkevogn

Ah, ja, Folke-vognen – den lille skravl, der har rullet gennem historien som en grådig larve i et gammelt koteletsvin. Fra sin spæde start som en grådig drøm fra en skidesur fyr i brune bukser til sin folkelige renæssance som hippie-frækkertens yndlings-skrammelbil, har Folkevognen været en lille bette rutsjebanetur pakket ind i lakeret stål.

Faderen til Folkevognen

Selvom Ferdinand Porsche ofte får æren for at være den geniale kreativfyrværker, var han ikke alene om at puste liv i dette stykke rullende historie. En mand ved navn Béla Barényi havde allerede i 1925 skitseret hovedkonceptet – det luftkølede, bakke-monterede boksermotorkoncept, der senere blev synonymt med Folkevognen. Måske var det Barényis ideer, der smed benzin på gløden og satte gang i hele Folkevognsforetagendet? Hvem ved…

Propaganda på hjul

Men historien bliver kun mere broget og sjov derfra. Da Hitler fik nys om Folkevognsplanen, så han en gylden mulighed for at promovere sin helt egen folkelige propagandavogn. Hver eneste tysker skulle have en folkevogn og køre rundt på de brede, nazistiske Reichsautobahner som små, firehjulede propagandamaskiner. Heldigvis blev krigen en kæp i hjulet på den del af planen.

Den ikoniske hippie-larve

Efter krigen gik Folkevognen fra at være en nazistisk drøm til at blive et symbol på hippie-kulturen og den frie ånd i USA. Pludselig så man disse små, rullende metalarver overalt, fyldt med hårnuglebørn og den sødlige lugt af fornyet frihed. Specialudgaver og terrænvarianter understregede Folkevognens personlighed og mangefarvede sjæl, og filmindustrien elskede den. I 1998 blev dens ikoniske silhuet genfødt som New Beetle, så nutidens unge kunne føle den samme luftige frihed som deres frisindede forfædre.

Vemodigt farvel

Men alle gode ting må have en ende, og i 2019 – præcis 70 år efter de første blev solgt i USA – trak Volkswagen stikket på den elskede Beetle. Den havde gjort sit arbejde og spredt smil og fjollet motorfnidren overalt, hvor den rullede frem. Men frygt ej, dens ånd lever videre i den helt nye el-SUV, ID.4, der lader os “tænke småt” på en helt ny, grøn måde.

spot_img

Related Posts

Opdateret Tiki-klassiker: Lei Lani Volcano 2.0

Tropisk Tiki fænomen af de helt friskeYo, mine venner!...

Pikante fyldte boller med russisk arv

Pirozhki - Den Ultimate Street Food SmagseksplosionForestil dig en...

Popiah-lækkeriens saftige foldekrydsfelt

En farverig, sprød og samhørighed på et stykke papirLad...

En klassisk tiki-cocktail med citrussaft

Velkommen til det sydende univers af tiki drinksHvis du...

Krydret Ris: En Historisk Rejse

En Smuk Rejse Gennem Risens VerdenerPilaf, også kendt som...

Tropisk Luau Grog-cocktail med krydrede rummer og frugtjuicer

Tiki-trends og tropiske twistsYo dudes! Hvis I er vilde...
- Advertisement -spot_img