Blodhandklæde – Frankrigs oprør

Share This Post

Lorte konge, lækker souvenir

I 1793 delte man lidt anderledes souvenirgaver ud i Paris end fløjlsposer med lakridssnore og Eiffel-tårne. Da Kong Louis XVI fik skåret hovedet af under Den Franske Revolution, var der åbenbart nogen med hovedet skruet rigtigt på, der havde fingrene nede i den varme kongesauce. For på et fint lommetørklæde blev der altså opsamlet lidt af den kongelige blodlage, hvorefter man så sygt nok gemte tørklædet væk i en udskåret græskar med portrætter af revolutionens ledere malet på.

DNA-bevis fra år 1600

Over 200 år senere, i 2011, kunne spanske og italienske forskere så endelig bekræfte, at blodet på tørklædet faktisk var ægte konge-essens. Ved at sammenligne DNA’et med resterne fra en anden adelig isse, nemlig Kong Henri IV’s afhuggede hoved fra år 1610, fandt man det samme sjældne genetiske fingeraftryk. Så med videnskabens velsignelse er der altså ingen tvivl: Tørklædet har i den grad været dynket i luderblodet fra selveste Louis XVI.

Billig gysergave til mormorlæseren

Det er som taget ud af en rædselskabinet-fortælling af de helt grimmeste: Mens pøblen jublede i gaderne, har der altså stået en gruopvækkende samler og plasket rundt i den nyligt fældede konges livssafte for at få et makabert mindesmærke med hjem. Hvis du mangler en creepy julegave til den uhyggelige bedstemor, der elsker gysere, så vid, at blodsouvenirer fra Den Franske Revolution kan erhverves på diverse auktioner – du skal bare have en bette formue op af lommen først.

Rendyrket galimatias

Men selv om kongeblodstørklædet lyder som ren galimatias for de fleste i denne oplyste tid, så giver den historie faktisk et skarpt indblik i stemningen og sindssygen under Den Franske Revolution. For når man som revolutionær opsamler souvenirer i drageblod fra den korte tid siden almægtige konge, ja, så vidner det om en lidenskabelig besættelse af at udslette selv de sidste rester af den absolutte enevælde.

spot_img

Related Posts

Opdateret Tiki-klassiker: Lei Lani Volcano 2.0

Tropisk Tiki fænomen af de helt friskeYo, mine venner!...

Pikante fyldte boller med russisk arv

Pirozhki - Den Ultimate Street Food SmagseksplosionForestil dig en...

Popiah-lækkeriens saftige foldekrydsfelt

En farverig, sprød og samhørighed på et stykke papirLad...

En klassisk tiki-cocktail med citrussaft

Velkommen til det sydende univers af tiki drinksHvis du...

Krydret Ris: En Historisk Rejse

En Smuk Rejse Gennem Risens VerdenerPilaf, også kendt som...

Tropisk Luau Grog-cocktail med krydrede rummer og frugtjuicer

Tiki-trends og tropiske twistsYo dudes! Hvis I er vilde...
- Advertisement -spot_img