Alexanders Erobringer: Stiftelse af Byer

Share This Post

Alexander den Stores Byer: En rejse gennem historien

Få historiske figurer har sådan en ikonisk status som Alexander den Store. Denne magtfulde erobrer vendte op og ned på det antikke landskab med sine krige og grundlæggelser af byer. Og hold nu fast, for han gik ikke særlig stort op i at være beskeden. De fleste af de byer, han grundlagde, blev nemlig opkaldt efter ham selv!

Byer her, byer der, byer overalt

De gamle skribenter er ikke helt enige om, hvor mange byer Alexander faktisk grundlagde. Ifølge Plutarch blev der sågar grundlagt omkring 70 byer! Andre kilder holder sig til mere rimelige tal mellem 10 og 20 byer. Det var helt sikkert svært for de gamle grækere at holde styr på alle Alexanders bynavne med “Alexandria” hér og “Alexandropolis” dér.

Alexanders Favoritnavne

Selvom Alexander ikke kun brugte sit eget navn til bynavne, så var han altså ret glad for at smide et “Alexander” ind her og der. Han kunne f.eks. også kalde en by for “Nikaia” eller “Boukephala” – formentlig opkaldt efter en af hans heste eller slægtninge. Talk about at have en god portion selvtillid!

Den Evige Bygrunder

Nogle af de byer, som Alexander grundlagde, har overlevet helt op til i dag. Et eksempel er den moderne by Kandahar i Afghanistan, som måske var grundlagt af Alexander under navnet “Alexandria Arachosia”. Andre af Alexanders byer som “Alexandria Eschate” har dog forsvundet sporløst i historiens tåger. Men uanset hvad har hans bygrundlæggelser haft en kæmpe indflydelse på spredningen af græsk kultur over hele den kendte verden dengang.

Så næste gang du besøger en by, der lyder lidt for “alexander-agtig”, så husk at tænke på den sagnomspundne skikkelse bag historiens største bybygger!

spot_img

Related Posts

Opdateret Tiki-klassiker: Lei Lani Volcano 2.0

Tropisk Tiki fænomen af de helt friskeYo, mine venner!...

Pikante fyldte boller med russisk arv

Pirozhki - Den Ultimate Street Food SmagseksplosionForestil dig en...

Popiah-lækkeriens saftige foldekrydsfelt

En farverig, sprød og samhørighed på et stykke papirLad...

En klassisk tiki-cocktail med citrussaft

Velkommen til det sydende univers af tiki drinksHvis du...

Krydret Ris: En Historisk Rejse

En Smuk Rejse Gennem Risens VerdenerPilaf, også kendt som...

Tropisk Luau Grog-cocktail med krydrede rummer og frugtjuicer

Tiki-trends og tropiske twistsYo dudes! Hvis I er vilde...
- Advertisement -spot_img