Året for kalenderforvirring

Share This Post

Verdens vildeste (kalender)party!

Forestil dig en fest, hvor du bliver budt velkommen med et 445 dages langt festfyrværkeri! Ja, du læste rigtigt – 445 dage! Det var fandeme lang fest, men det var faktisk ikke en fejring i sig selv. Det var blot året 46 f.Kr., hvor romerne måtte justere deres kalender stort set efter den tid, Julius Cæsar havde regnet den ud.

Julius’ kalender-makeover

Inden da havde romerne haft en seriøs kalenderudfordring. De brugte en lunarkalender, som kræver at man smider en ekstra måned ind en gang imellem for at følge med årets gang. Men midt i alt kaosset fra borgerkrigene i den sene republik, var de bare gået fuldstændig galt i byen med de ekstra måneder. Deres kalender og solåret var totalt ude af sync!

Så vores gamle Julius, han måtte gå all in for at rette op på det rod. Han indførte den julianske kalender, baseret på solåret. Og for at kunne justere det, smed han både en “Mercedonius”-måned på 23 dage og to andre indskydelses-måneder på 33 og 34 dage ind i den 355-dages lunarkalender. Resultatet? Et 445-dages langt kaosårdet længste kalenderår i menneskets historie!

Underholdningen var i top

Men det var ikke bare et langt party, nej nej. Der var masser af underholdning for de tålmodige gæster! Caesar var i gang med at grundlægge en koloni for veteraner fra den 6. Legion i det nuværende Arles i Sydfrankrig. Og når man ikke var ved at slå kolonister ned, kunne man tage et smut forbi slagmarken ved Ruspina eller Thapsus, hvor Caesar slog til mod sine modstandere.

Ja, der var virkelig liv og glade dage i 46 f.Kr.! Cicero hang ud, Cleopatra var på spil, og Julius selv var selvfølgelig den helt store festabe. Faktisk var året så vildt, at de kaldte det for “Forvirringens År”.

Cæsars langtidsholdbare arv

Men hey, ud af kaosset kom der noget godt! Julianske kalender blev faktisk et hit, og den holdt sig gående i over 1600 år, indtil den blev afløst af den gregorianske kalender i 1582. Så Julius’ party havde altså en solid kulturel og historisk indflydelse på den vestlige verden.

Så næste gang du holder en vild fest og vågner op med en monsteragtig tømmermænd, så tænk på den gut Julius. Hans 445-dages langfest slog virkelig bunden ud af skalaen for episke fester! Skål for det!

spot_img

Related Posts

Opdateret Tiki-klassiker: Lei Lani Volcano 2.0

Tropisk Tiki fænomen af de helt friskeYo, mine venner!...

Pikante fyldte boller med russisk arv

Pirozhki - Den Ultimate Street Food SmagseksplosionForestil dig en...

Popiah-lækkeriens saftige foldekrydsfelt

En farverig, sprød og samhørighed på et stykke papirLad...

En klassisk tiki-cocktail med citrussaft

Velkommen til det sydende univers af tiki drinksHvis du...

Krydret Ris: En Historisk Rejse

En Smuk Rejse Gennem Risens VerdenerPilaf, også kendt som...

Tropisk Luau Grog-cocktail med krydrede rummer og frugtjuicer

Tiki-trends og tropiske twistsYo dudes! Hvis I er vilde...
- Advertisement -spot_img