Verdens farligste souvenir-jagt

Har du nogensinde været på roadtrip i Frankrig eller Belgien og pludselig fået lyst til at tage nogle lidt mere unikke souvenirs med hjem? Måske en granatkaster eller et par gamle artillerigranater til at pynte op med derhjemme? Tjah, så skal du nok tænke dig lidt om en ekstra gang.

Farven rød betyder ‘hallo, jeg er stadig aktiv’

Under 1. Verdenskrig blev der affyret omkring 200 pund sprængstof per kvadratmeter langs vestfronten. Det svarer til et absurd højt niveau af ammunition, og man må gå ud fra, at en del af den ikke eksploderede ved påvirkning. Resultatet er, at der stadig i dag findes et massivt antal ueksploderede sprængstykker i den franske og belgiske undergrund.

Siden 1918 har over 1.000 mennesker mistet livet på grund af disse tidsindstillede bomber. Hvem ville have troet, at den kedelige hobby at samle på gamle granater og andre krigsrelikvier kunne være så livsfarlig? Man skal altså passe på med at samle på ting, der er røde og metalliske – med mindre man aktivt forsøger at vinde titlen som årets Darwin Award-vinder.

Krigens arv lever videre

Udover de tragiske tab af menneskeliv tjener dette sjove faktum som en sørgelig påmindelse om, hvor lang tid det tager at rydde op efter en krig. Selvom 1. Verdenskrig sluttede for over 100 år siden, er dens eftervirkninger stadig tydelige i dag. Det kan få en til at tænke over, hvor lang tid det mon vil tage for os at komme over vores seneste krige og konflikter.

Så næste gang du overvejer at tage en smukkert oxideret granatstump med hjem som souvenir, så lad vær’. Medmindre du altså gerne vil havne på forsiden af avisen med overskriften “Turist sprængt i luften på grund af tåbelig souvenir-jagt”.


Skriv et svar