Grisesagen fra 1386

Nå, men det er sgu da lidt af en gris, I har fundet frem! Faktisk handler historien om en reel retssag mod en gris, der blev dømt til døden ved hængning i Frankrig tilbage i 1386. Ja, I læste rigtigt – en gris stod anklaget og blev dømt som enhver anden lovbryder på den tid. Det var en sindssyg tid, middelalderen!

Dyriske Retssager – en gal tradition

Retssager mod dyr var faktisk helt almindeligt i middelalderens Europa. Det var ikke kun grise, der fik lov at smage fængselsluften, men også rotter, græshopper og snegle blev retsforfulgt. Selv mus og oldenborrelarver blev udsat for retssager og i nogle tilfælde oven i købet bandlyst! Ja, de gale munke tog det virkelig seriøst med at straffe de umælende bæster for deres synder.

Forrykte Dommere og Bæster

Dyrene fik hele armen – dommere, forsvarere og bødler blev sat ind på sagerne, præcis som med retssager mod mennesker. De gale middelalderfolk tog det åbenbart bravt nok til at stable regulære retssager på benene mod flokke af mus, geder og andre uskyldige dyr. Man forsøgte endda at give de stakkels bæster en fair rettergang, komplet med vidneafhøringer og alt muligt.

Tungere Tider krævede Handling

Men hvorfor dog al den ballade? Ifølge de lærde har det stået og rodet med folks sind i en tid præget af krig, hungersnød og andre dræbersyge plager. Retssagerne mod dyrene var et forsøg på at genetablere lov og orden i en forvirret og kaotisk periode. På den måde kunne de tossede dommere og præster lege Vorherre og føre kontrol med tingene – fornuftigt eller ej.

Gak, men Underholdende!

Disse bizarre dyriske retssager florerede særligt i Frankrig, Italien og Schweiz, men de sidste besynderlige sager fandt også sted i nyere tid. For eksempel blev en bjørn fra Makedonien dømt i 2008 for at have stjålet honning fra en biavler – seriøst, det er ikke løgn! Selv om denne skøre tradition virker fuldstændig bims set med nutidens øjne, giver den os et underholdende indblik i middelalderens mærkværdigheder.


Skriv et svar