Introduktion

Indiens gadelivs smagseksplosion er legendarisk. Gadehandlere overalt smider al form for snavsede håndduske og frygt for salmonella ud af vinduet – og tilbereder i stedet det ene velsmagende måltid efter det andet lige for næsen af de førnævnte snavsede håndduske. En af de absolut vigtigste stjerner på dette stræde-gastronomiens firma er den guffede, gyldenbrune batata vada.

Opskrift på batata vada

Lad os lige få ryddet op i værktøjskassen:

  1. Kartoffel-fyldet: Kartofler koges møre, mosses og krydres med lækkerier som asafoetida, sennepsfrø, chili, løg, karryblade, hvidløgs-ingefærpasta, gurkemeje og salt. Af denne krydrede møg formes små kugler.
  2. Panering: En tyk dej laves af kikærtemel, saltet op og krydret med gurkemeje og chilipulver. Sommetider tilsættes også lidt bagepulver for at give ekstra luft under stegningen. De kartoffelballer dyppet i denne dej og derefter friturestegt i hed olie.
  3. Den sprængfarlige version: For de svedne kan man sagtens kaste lidt chilipasta i bollerne for at skrue brav op for svedigheden.
  4. Servering: Batata vada serveres brandhede med grønne chilier og forskellige slags chutneys. Den helt store måde at nyde denne kalori-bombe på er dog i form af vada pav – hvor den dyppet ind i en usund ristet bolle.

Historie

Oprindelsen til vada pav er lidt af en gåde. Den mest udbredte teori er, at den blev opfundet på en af de gamle fabriksgrunde i centrum af Mumbai. Ashok Vaidya fra Dadar får ofte æren for at have startet det første vada pav-bod uden for Dadar-stationen tilbage i 1966. Andre kilder peger på Sudhakar Mhatre, der startede op på samme tid. Én af de allertidligste vada pav-kiosker menes at have været “Khidki Vada Pav” i Kalyan – startet i slutningen af 60’erne af familien Vaze, der bogstaveligt talt solgte vada pav fra et lille vindue ud mod vejen.

Sjove facts

Navnet batata vada har utallige aliasser som aloo bonda, aloo vada, batata bonda, potato bonda og potato vada. Derudover har jain-varianten af retten smidt de usle kartofler ud til fordel for bananer. Endelig skal den obligatorisk nedes sammen med en flok grønne chutneys og tørrede smagsbomber som shengdana chutney (tørret, knust jordnøddechutney) og hvidløgs-kokos-chutney.

Afsluttende bemærkninger

Batata vada’en er dagens klare vinder blandt Indiens gadedelikatesser. Hvor end du er i landet, kan du roligt gå i krig med lokalbefolkningen om de sidste, sprøde stykker. Din frygt for at få badet tungen i friture eller uforvarende at gafle en tilfældig hånddusk ned kan du såmænd bare lade blive i bussen!


Skriv et svar