Introduktion til Pempek

Hvis du nogensinde har set en Københavner købe street food, og tænkt “hvor ser det lækkert ud!”, så er der en god chance for, at det var Pempek, du stirrede med misundelige øjne på. Denne sprøde, fisk-fyldte fristelse fra Indonesien er ved at tage Danmark med storm, og det er ikke svært at se hvorfor.

Opskriften på Succes

Lad os starte med at kigge på opskriften. Pempek er basically en fiskefars blandet med tapioka og krydderier, formet til små kugler eller pølser, og så dampet eller kogt. Det serveres med en syrlig, sød sauce kaldet “kuah cuka” (eddikesauce), der giver det et syrligt pift. Det enkle er ofte det bedste, ikke?

En Historisk Lækkerbisken

Men hvordan blev denne lækre snack opfundet? Pempek kan spores helt tilbage til år 682, hvor det første gang bliver nævnt i de gamle Srivijaya-indskrifter fra Palembang. Dengang kaldte de det sikkert ikke Pempek, men de vidste allerede dengang, at fisk og tapioka fra regionen var en gylden kombination.

Mere end Bare Madkultur

For indbyggerne i Palembang er Pempek ikke bare en ret, men en hel livsstil. Det spises som snack, til fester, på restauranter og købes af gadehandlende over hele byen. Og her snakker vi ikke bare om en enkelt opskrift – der findes over 21 forskellige varianter af Pempek! Velsagtens et tegn på, at denne fiskekage-fristelse har stor betydning for folk i området.

Innovativ Streetfood

Men selvom traditionen er i højsædet, så udvikler opfindsomme kokke hele tiden på opskriften. I dag kan man få Pempek med ost, pølse eller endda i farvestrålende udgaver. Så uanset om du er til de gamle dage eller de nye tendenser, så er der en Pempek derude med dit navn på!

Stjæl Opskriften her

Så hvad venter du på? Spring ud i køkkenet og prøv at lave dine egne Pempek! Start med fiskefars, lidt tapioka, krydderier og en god omgang kærlighed. Form dem som kugler eller pølser og damp eller kog dem. Tilsæt så den syrlige sauce, og vupti – så har du en autentisk indonesisk streetfood-oplevelse lige ved hånden.


Skriv et svar