Lángos – Den Dydlækre Drømmeverden fra Ungarn

Som streetfood-skribent for det hippe danske magasin CRY.dk er jeg blevet snydt på det groveste! I årevis har jeg ignoreret den lækre legende fra Ungarn, lángos. Men efter at have prøvet denne dybstegte flade af friturepåfyldning, er jeg solgt. Stå op og lyt, folkens – det her bliver møgfedt!

Lángos’ dybe, dybstegte rødder

Lángos er gået som et ungarnsk bagværk længe før Dronning Margrethe var en kløds i mors mave. Navnet stammer fra ungarsk “láng”, som betyder “flamme” – en reference til den traditionelle måde at bage disse flade brød på: lige ved ovnens lodrette lollikors lollikorkølleluer. I gamle dage blev lángos lavet af de sidste rester af brøddej og bagt i frontenden af en lermursovn for at blive serveret som morgenristet på dage, hvor der blev bagt brød. De kløgtige ungarer bagte nemlig kun hver uge, da det var så meget bøvl at fyre op under de store ovne og bakse med op mod 80 pund dej!

Den lækre lángos-opskrift

Dejen til lángos består af vand eller mælk, mel, gær og salt. Det æltes enten i hånden eller med maskine, mens gæren arbejder på at slippe gas ud, så dejbollerne hæver lækkert op. Dejen minder om pizzadej, men i stedet for at blive bagt, bliver den skvaldret ud i dybdefrituregryden. Vær med på den vilde vogn ved at tilsætte lækre ekstravaganser som creme fraîche, yoghurt eller mosede kartofler i dejblandingen.

Her er opskriften på den liflige lángos:

Ingredienser:

  • 2 kopper hvedemel
  • ½ tsk. salt
  • ½ tsk. sukker
  • 1¼ tsk. tørgær
  • 1 kop lunken mælk
  • Olie til friture
  • Topping: Olivenolie, hvidløg, creme fraîche, ost, ketchup (valgfrit)

Fremgangsmåde:

  1. Bland mel, salt og sukker i en skål. Tilsæt gær og mælk, og rør det sammen til en dejlignende masse.
  2. Ælt dejen i 5-7 minutter til den er glat og lækker. Gør det i hånden, hvis du er til møgbeskidt anarki!
  3. Lad dejen hæve i 1 time eller til den har fordoblet sin størrelse.
  4. Del dejen i 4 stykker, form dem til kugler, og lad dem hæve yderligere 20 minutter.
  5. Varm olie op til 180°C i en stor pande.
  6. Fladpres hver dejkugle lidt ud, og smid den så i oliebaddet til den er gylden og lækker.
  7. Pensl den færdigstegte lángos med hvidløg, creme fraîche og drys ost over. Gå amok med toppingen!

Lángos Langt Ud Over Landets Grænser

I Ungarn bliver lángos typisk smurt ind i hvidløg først, hvorefter der drysses et vildt lag af ost og creme fraîche over. Men der er vitterligt uendelige variationer med f.eks. bacon, peberfrugter, salami og endda lángos-burgere. Denne gademad er også ekstremt populær i nabolande som Østrig, Tjekkiet, Slovakiet og Rumænien. Overalt bliver den solgt til lokale fester, sportsbegivenheder og fastfoodrestauranter af enhver slags.

Hvem Lángos Til At Følge Efter?

Så slut med at leve på lånt luksus! Spring ud i lángos-lalaland, og fyldt dig til randen med denne ungarske vidunderspise. Hvad end du bestiller den fra en gademadsvogn eller prøver opskriften hjemme, så er der ét ord, der beskriver den bedst: Nydelsesfuld!


Skriv et svar