Velkommen til den fede verdenen af Laksa
Laksa er et helt vildt hit som street food i Sydøstasien, især i Malaysia, Singapore og Indonesien. Det er en legenden inden for Peranakan-køkkenet. Vi taler om en lækkernumsen af en nuddelsuppe, der er så cremet og krydret, at du vil gå bananen over den!
Den fede historie
Laksa har sine rødder i det Peranakanske køkken, der er en funky fusion af kinesisk, malajisk og indonesisk indflydelse. Retten menes at være opstået i det 16. århundrede, da kinesiske handlere blandede sig med de lokale samfund under krydderihandelen i Sydøstasien. Deres efterkommere, kendt som Peranakans, tog deres rige madkultur med sig, og da den blandedes med lokale sydøstasiatiske ingredienser, fødes laksa-legenden!
Det lækkre laksa-lyspunkt
Der findes to hovedtyper af laksa: curry laksa og assam laksa. Curry laksa er creme de la creme med en base af kokosmælk og karrypasta, hvilket giver en cremet og intens suppe med et brandvarmt kick. Den serveres typisk med fiskeboller, tofupuder, nudler og rejer eller kylling. Assam laksa derimod har ingen kokosmælk, men en lettere bouillon lavet af fisk, tamarind og ildnældeblomst. Den toppes med ananas, agurk og mynte.
Gør-det-selv Laksa-opskrift
At lave laksa kan variere, men generelt starter du med at lave en laksa-pasta ved at blende ingredienser som citrongræs, hvidløg, ingefær og chilier. Denne pasta svitses og kombineres med kyllinge- eller fiskebouillon, kokosmælk og andre krydderier for at skabe den aromatiske sovs. Suppen serveres med nudler, kød eller fisk og diverse toppings som friterede tofupuder og grøntsager.
Fakta om den fede laksa
– Navnet “laksa” stammer fra sanskrit og betyder “hundrede tusinde”, hvilket refererer til de mange ingredienser, der bruges i retten.
– I nogle regioner af Malaysia tilsættes skaldyrsskorper for at give en helt unik smag!
– Der findes over 100 varianter af laksa, alt efter hvor i Sydøstasien du befinder dig.
En makker-ret for alle!
Laksa er en vanvittigt lækker og alsidig nuddelsuppe med en rig fusionshistorie fra Sydøstasien. Dens tilpasningsevne og enorme popularitet har gjort den til en yndlingsret på tværs af regioner og kulturer. Hvad venter du på? Hop ud og smag verdens fede laksa!
Skriv et svar
Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.