Whiskey Wars: Den vildeste krig mellem Canada og Danmark

Hvem havde troet, at den mest intense krig mellem Canada og Danmark ville blive udkæmpet med whiskey og Danske snapse? Velkommen til “Whiskey Wars” på Hans Øen – en lille, ubeboet klippeø midt i Arktis, som bærer sit navn med ære. Denne legendariske kamp har været en sand sjov-faktor i over 50 år, og dens uskyldige karakter viser virkelig, hvor fredeligt verdens nationer kan løse selv de mest absurde territorielle stridigheder.

Kampen om Hønsehuset

Hans Øen, også kendt som Tartupaluk på grønlandsk, ligger midt i Nares-strædet mellem Canadas Ellesmere Island og Nordgrønland. Begge lande har gjort krav på den 1,3 km² store halvø, med Canada der påstår, at den er en del af deres suverænitet grundet Hudsons Bay Companies landoverførsel i 1880, mens Danmark insisterer på, at den er en integreret del af Grønland og var brugt til jagt af Det Grønlandske Inuit-folk. Men siden 1973 har tvisten kun omhandlet selve øen – vandene og havbunden omkring blev opdelt i en grænsedragende traktat.

Whiskey, Snaps og Nationalsymboler

I stedet for at sætte militæret ind har de to venligtsindede nationer i årtier taget turen til øen for at hejse flaget og lægge en flaske af deres nationaldrik. Det startede som en venlig gestus fra den canadiske militærkommandør, der landede med et hold soldater og efterlod en flaske whiskey og en hilsen til de danske militærfolk. De danske gengældte let med en flaske snaps og et velkomstbrev. Dermed tog “Whiskey Wars” sin spæde start, og siden har landene byttet om på at sætte deres aftryk med alkohol og flag på øen. Sjovt nok betyder navnet “Hans” faktisk “hønsehus” på grønlandsk, så kampen om hønsehuset har sandelig været underholdende!

Fred for Alle

Efter over 50 års muntre skålerier har de to lande endelig indgået en fredsaftale. Den 14. juni 2022 underskrev de en historisk akkord, der deler Hans Øen i to med en ny landegrænse og fastlægger verdens længste søgrænse på næsten 4.000 km. Aftalen sikrer også inuitternes frie bevægelighed på øen og retten til at jage og fiske som de altid har gjort. Med andre ord: Whiskey Wars er ovre, men den venskabelige ånd mellem Canada og Danmark lever videre i en fredfyldt sameksistens på den lille, legendariske ø.


Skriv et svar