Korokke – den japanske street food der fik fingrene til at løbe i vand

Jo japanerne har virkelig forstand på at lave friturestegt snack food til at gå tur med. Korokke er et af de helt store klassikere inden for japansk street food, og det er ikke svært at forstå hvorfor. Vi taler om panerede kroketter med en lækker, cremet kartoffelmoscus indenfor, og ofte også lidt hakket kød eller grøntsager som hyggelig bonus. Ja tak!

Historien bag de japanske kroketter

Navnet “Korokke” stammer faktisk fra det franske ord “croquette”, men den japanske variant har udviklet sig til at blive sin helt egen opfindelse. Da de panerede friture først ankom til Japan i 1870’erne, var mejeriprodukter som mælk og smør ikke så udbredte. Derfor erstattede man den traditionelle bechamelsovs med mashed potatoes – og sådan blev korokken født! De første skrevne optegnelser om japanske kartoffelkroketter stammer fra en kogebog fra 1888, hvor der faktisk var to forskellige måder at lave dem på dengang.

Opskriften på den ægte vare

Den klassiske korokke består af en blanding af mashed potatoes, sauteretfhakket oksekød og løg. Denne lækre blanding formes så til flade ovale kroketter, vendes i rasp og æg, drysses i panko-rasp og frituresteges til sprød perfektion. Ingredienserne er enkle:

  • Bagekartofler
  • Hakket oksekød af god kvalitet
  • Løg
  • Almindeligt mel
  • Panko-rasp
  • Æg
  • Plantefriturefedtstof

Lækre varianter og servering

Udover den klassiske udgave findes der masser af spændende varianter af korokke. Populære typer er for eksempel gyu korokke (oksekød), kabocha korokke (græskarkorokker), yasai korokke (grøntsagskorokker) og kare korokke (karrykorokker). Man kan også finde cream korokker, hvor fyldet består af skaldyr og andre lækkerier i en cremet sauce.

Korokkerne serveres ofte med forskellige slags dipsauce som for eksempel tonkatsu sauce, okonomiyaki sauce eller den lokale yndlings; chunou sauce. Man kan også finde korokker drysset med Worcestershiresauce, som står på bordet på de japanske restauranter.

Street food på sit bedst

Når man køber korokker som street food, bliver de pænt pakket ind i papir, så man kan gå rundt og spise dem uden at beskidte sig. Det er virkelig street food kultur når det er bedst! Korokken er en sand klassiker i Japan – både på gaden og i privaten, da den både er uskyldigt underholdende for smagsløgene og hyggelig at gå og småsnacke på. Hvad enten du foretrækker den klassiske kartoffel-kødudgave eller en af de mange spændende varianter, så lover korokken dig en dejlig oplevelse fyldt med sprøde, cremet-lækre bid!


Skriv et svar