Gademadsmekka – Den lækre focaccia

Yo, madglade venner! Som madskribent for CRY.dk er det min pligt at tage jer med på en lækker gadeføde-rejse. Denne gang udforskede vi en italiensk klassiker – den lækre focaccia. Forestil jer en lækker, sprød pizzabund toppet med alverdens herligheder. Det er prækis hvad focacciaen er!

Opskrift på den legendariske focaccia

Som med de fleste dejlige ting i livet, er focacciaen bygget op omkring nogle få, simple ingredienser. Vi snakker mel, salt, gær, vand og masser af olivenolie. Her er hvordan man tryller:

  1. Bland mel, salt og gær i en skål. Tilsæt derefter vand og rør rundt indtil dejen er klumpet sammen.
  2. Dryp olivenolie over dejen og lad den hvile natten over. Jo længere, jo bedre!
  3. Nu kommer det fedeste! Topp dejen med alt hvad hjertet begærer. Ost, urter, grønt – go wild!
  4. Bages ved 425°F i ca. 25-30 minutter indtil den er gylden og sprød.

Focacciaens fortid er en rejse

Focacciaen har rødder længere tilbage end romerriget. Navnet stammer fra det latinske “panis focacius”, altså “ildstedbrød”. For romerne var focacciaen en grovmelsblanding med olie, vand, gær og salt – ovnbagt på åben ild. Vildt nok!

Udbredelsen til Middelhavet

Da romerne bredte sig, fulgte focacciaen med. Hver region tog den til sig og piftede den op med lokale toppings. I dag er der lige så mange focacciaer som der er lande omkring Middelhavet. Smagen er universel, mens toppingerne fortæller en lokal historie.

Street food de luxe

Focacciaen er gademad når det er bedst. Let at tage med på farten, sprød og mættende. Men der er bare noget overklasse over den. Måske fordi den emmer af Middelhavet? Eller fordi focacciaen trækker på århundreders tradition? Under alle omstændigheder er den strædesfornemmeste af alle gademadder!


Skriv et svar