Calzone – Pizza’ens lækre, veltilpakkede fætter

Har du fødderne godt plantet på streetfoodvejen, og bor der en pizzaelskende rebel i dig? Så er calzonen lige sagen! Den bager den tossede smag fra pizzaverdenen ind i en lækker duggårdskurv du kan bære rundt på, mens du udnytter gadens gastronomiske skatkammer. Velkommen til carinoen Maestro!

Opskriften på det ultimative gadeføde

For at smadre denne bamsekrammer af en snackers-dream, skal du have følgende ingredienser på beddingen:

  • 24 oz frosset brødej (ca. 680 g)
  • 1/2 kop tomatsovs (plus lidt ekstra til den der bade-efter-bassen)
  • 2/3 kop ricotta
  • 2/3 kop revet mozzarella
  • 1 æg (valgfrit, tilæggewash for den der guldrande-faktor)

Og selvfølgelig en kæmpe rullepind til at få den der dygmå-slanke calzoneagtige silhuet!

Lad os rulle!

  1. Rul dejen ud til ca. 8-10 tommer i diameter og ca. 1/2 tomme tyk (eller hellere en lille smule tyndere).
  2. Tilsæt en klat eller to sovs, og bred den ud mod kanterne, men lad lidt plads til kanten.
  3. På den ene halvdel fordeler du ricottaen og den revne mozz, og tilføjer dine favoritpålæg.
  4. Fold dejen over på midten, så du får en halvmånelignende form, og tryk kanterne sammen.
  5. Valgfrit: Pensl toppen med lidt æggewash for en lækker gyldenbrun overflade.
  6. Bag ved 200°C i 13-15 minutter, indtil kanterne ser dejligt gyldne ud.
  7. Server med varm dyppesovs ved siden af – Bamsepædago!

Historien bag den bedårende bypizza

Ligesom den klassiske pizza har calzonen rødder i Napoli, Italien, hvor den blev skabt som en “gå-rundt-pizza”, som man kunne nyde uden bestik. Typisk blev den fyldt med mozz, tomater og ansjoser, men kunne også indeholde lidt mere fancy fyld. Navnet “calzone” betyder faktisk “bukseben” på italiensk – sig ikke de ikke vidste, hvad der ville blive pakket ind!

I USA bliver calzoner typisk lavet af pizzadej og stopfuld med kød, ost og grønt. Den amerikanske version er større og ofte krydret med hvidløg, olivenolie og persille, med lidt dyppesauce ved siden af.

Jokervarianter og lækre twists

Himlen er loftet når det kommer til fyld i disse kødselskedele! Ricotta og spinat, buffalo kylling, kødelskere – you name it! Calzonen har udviklet sig gennem tiden og er blevet en populær gadefave både i Italien og USA. Den byder på en lækker og bekvem måde at nyde pizzafyld på farten!

Faktaboks: Kan du stave til calzone?

  • Oprindeligt blev calzoner badet i tomatsovs efter bagningen!
  • I 1700-tallets Napoli var calzoner faktisk fyldt med æggemasse, ikke ost og kød.
  • Den første skrevne reference til calzoner dateres til 1570!
  • På engelsk udtales det “kal-zohn”, men italienerne siger “kahl-tso-neh”.

Skriv et svar