Har du nogensinde hørt om Anticucho? Nej, det er ikke en ny dans eller et fancy ord for en slags ost. Det er faktisk en populær street food ret fra Sydamerika, nærmere bestemt Peru, Bolivia og Ecuador. Og tro mig, det er lækkert!
Hvad er Anticucho egentlig?
Anticucho består af små stykker kød, traditionelt set oksehjerter, som er marineret i eddike og krydderier, grillet og serveret på en pind. Ja, du læste rigtigt – oksehjerter! Men bare rolig, det smager fantastisk. Retten har en rig historie og kulturel betydning i regionen.
Historien bag Anticucho
Anticucho stammer helt tilbage fra præ-columbiansk tid i Andesbjergene, nærmere bestemt Antisuyu-regionen i Tawantinsuyu, også kendt som Inka-riget. Retten var en populær og billig kødsret blandt indbyggerne i Inka-riget. Men under kolonitiden mellem det 16. og 19. århundrede blev retten tilpasset med tilføjelsen af europæiske ingredienser som hvidløg, og oksekød begyndte at erstatte det traditionelle lamaekød, der blev brugt på Inka-rigets tid.
Opskrift på peruvianske Anticuchos
Har du lyst til at prøve kræfter med at lave dine egne Anticuchos? Her er en grundlæggende opskrift på peruvianske Anticuchos:
Ingredienser:
- 1,1 kg friske oksehjerter, tyndt skåret og skåret i firkanter på ca. 5 cm
- 2,5 dl rødvinseddike
- 4 spsk stødt spidskommen
- 1 tsk stødt peber
- 1 tsk salt (eller efter smag)
- 5 store friske fed hvidløg
- 2 spsk finthakket frisk persille
- 2 spsk finthakket frisk koriander
- 4 tørrede chili
- 3,5 dl olie
- 10-12 majskolber, kogt (gem lidt af skallen)
- 10-12 kogte kartofler, skrællet
Fremgangsmåde
- Læg stykkerne af hjerte i et glas- eller keramikfad.
- Læg chilierne i blød i varmt vand, indtil de er bløde, fjern årer og frø. Bland eddike, hvidløg, chili og alle andre ingredienser med 1,2 dl af olien, indtil du har en blød pasta.
- Hæld marinaden over stykkerne af hjerte og fordel jævnt, så alle stykker er godt dækket og kan absorbere marinaden. Dæk til og lad det stå i køleskabet i ca. 30 minutter.
- Læg tykke bambusspyd i blød i vand, så de ikke brænder, når de kommer på grillen.
- Brug en kulgrill og sørg for, at kullene er meget varme, før du starter.
- Sæt tre eller fire stykker hjerte på hvert spyd, så kødet ligger fladt.
- Gem resten af marinaden i en kop eller lille skål og tilsæt resten af olien og bland godt. Dette skal bruges til at pensle anticuchosne på grillen.
Tilberedning og servering
- Pensl anticuchosne rigeligt med den tiloversblevne marinade- og olieblanding, mens de grilles.
- Lad anticuchosne grille i ca. 1,5 minut på hver side. Steg dem ikke for længe.
- Servér tre spyd på hver tallerken, ledsaget af et stykke majs og en kartoffel. Serveres varm, lige fra grillen.
Kulturel betydning
Anticucho er blevet en ikonisk ret i det peruvianske køkken og nydes i vid udstrækning som street food. Det sælges almindeligvis i madboder kendt som “anticucheras” og spises af mennesker fra alle samfundslag i Peru. Rettens historie og kulturelle betydning har gjort den til en elsket del af Sydamerikas kulinariske arv.
Rettens popularitet har også spredt sig til andre sydamerikanske lande som Bolivia og Ecuador, hvor den er kendt som “chuzos” eller “carne en palito” og også nydes som en favorit natmad på gaden.
Så næste gang du er i Sydamerika, skal du helt sikkert prøve Anticucho! Det er en smagsfuld og kulturelt betydningsfuld street food, som du ikke vil gå glip af. Og hvem ved, måske bliver du endda så glad for oksehjerter, at du begynder at lave anticuchos derhjemme. Velbekomme!
Skriv et svar
Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.