Hej alle sammen! I dag skal vi dykke ned i en af Indiens mest elskede street food-retter: Aloo Tikki. Denne lækre snack stammer fra det nordlige Indien og er lavet af kogte kartofler, ærter og forskellige karrykriydderier. Det serveres typisk varmt med en side af saunth, tamarind- og koriander-mynte-sauce og nogle gange yoghurt eller kikærter. Lad os se nærmere på, hvordan man laver denne velsmagende ret!
Opskrift på Aloo Tikki
Først skal du koge kartoflerne, indtil de er møre, men stadig faste. Mos dem derefter i en skål og tilsæt krydderier som garam masala, chaat masala, rød chili pulver og salt sammen med hakkede korianderblad og grønne chilier. Form den krydrede kartoffelblanding til bøffer eller koteletter i den ønskede form og steg dem i olie, indtil de er gyldne og sprøde på begge sider. Voila! Nu har du en portion lækre Aloo Tikki.
Variationer og servering
Aloo Tikki kan nydes som en selvstændig snack eller bruges i forskellige chaat-retter. I Nordindien serveres den ofte med chole (krydrede kikærter) og toppes med sød tamarind-chutney, krydret koriander-chutney, frisk hakkede løg og korianderblad. Denne kombination kaldes Chole Tikki Chaat. I det vestlige Indien laves bøfferne uden fyld og kaldes Aloo Pattice. De serveres også som en del af Ragda Patties, hvor en karry med hvide ærter serveres med Aloo Tikki og toppes med tre slags chutneys. Mulighederne er uendelige!
Aloo Tikkis historie
Men hvor kommer denne lækre ret egentlig fra? Dyrkningen af kartofler i Indien begyndte i det tidlige 17. århundrede, da portugisiske rejsende og søfolk introducerede dem til landet. Aloo Tikki menes at være inspireret af den franske sideret, kroketten, som blev skabt i Frankrig omkring 1898. Kroketten, en lille cylinderformet rulle, dannede grundlag for skabelsen af Aloo Tikki i det indiske subkontinent. Tak, Frankrig!
Konklusion
Aloo Tikki er en elsket street food i Indien, kendt for sin smagfulde kombination af krydderier og sin alsidighed i forskellige chaat-retter. Opskriften involverer kogning og mosning af kartofler, tilsætning af krydderier, formning af blandingen til bøffer og stegning, indtil de er gyldne og sprøde. Historien om Aloo Tikki går tilbage til introduktionen af kartofler i Indien og den franske krokettes indflydelse.
Så næste gang du besøger Indien eller en indisk restaurant, skal du sørge for at prøve denne lækre og alsidige street food-ret. Din smagsløg vil takke dig!
Skriv et svar
Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.