Jiaozi: En lækker bid af Kina

Jiaozi, eller kinesiske dumplings, er en sand klassiker inden for street food-verdenen. Disse små lækre pakker gemmer på en saftig overraskelse, som vil friste selv den mest kræsne gane. Lad os tage på en smagsrejse til det fjerne Østen og udforske den spændende historie bag denne delikate ret.

Historien om Jiaozi

Jiaozi har sine rødder langt tilbage i tiden, helt præcist for 1800 år siden blandt det kinesiske Han-folk i den nordlige del af landet. Legenden fortæller, at Zhang Zhongjing, en berømt læge i den Østlige Han-dynasti, skabte jiaozi for at helbrede frostne ører hos fattige landsbyboere. Han pakkede lam, chili og urter ind i små pakker formet som et øre, kogte dem og uddelte dem. Og ganske rigtigt, snart var frostnålene helbredt! Siden da har jiaozi været en fast favorit i hele Kina, især under højtider. Navnet “jiaozi” lyder lidt som “overgang fra det gamle til det nye”, hvilket forklarer, hvorfor de er et must på det kinesiske nytår. Desuden ligner formen de gamle sølv- og guldbarrer, som symboliserede velstand. Så ved at spise jiaozi bringer man lykke og velstand ind i det nye år.

Opskriften på ægte Jiaozi

Hvis du har lyst til at prøve kræfter med at lave dine egne jiaozi, så giv dig bare i kast med denne opskrift:

Ingredienser

Til dejen:

  • 3 kopper hvedemel
  • 1/4 tsk. salt
  • 1 1/4 kop koldt vand

Til fyldet:

  • 1 pund hakket svinekød eller oksekød
  • 1 spsk. sojasauce
  • 1 tsk. salt
  • 1 spsk. kinesisk risvin eller tør sherry
  • 1/4 tsk. friskkværnet hvid peber
  • 3 spsk. sesam
  • olie

  • 1/2 forårsløg, finthakket
  • 1 1/2 kop fintrevet spidskål
  • 1/4 kop revne bambusskud
  • 1 spsk. hakket frisk ingefær
  • 1 fed hvidløg, hakket

Fremgangsmåde

1. Lav dejen ved gradvist at tilsætte vandet til melet og røre, indtil dejen er tør og smidig. Lad den hvile i 30-60 minutter.

2. Bland fyldet ved at sammenrøre alle ingredienserne.

3. Rul dejen ud i tynde cirkler og fordel 3/4 spsk. fyld midt på hver cirkel. Fold dem sammen til små halvmåner, og forsegl kanterne.

4. Tilbered jiaoziene ved at dampe, koge eller stege dem på panden. En populær tilberedningsmetode er at stege dem på panden med olie, tilsætte lidt vand, og så lade dem dampe færdige med låg over.

5. Server dem varme med forårsløg og en lækker dippesauce ved siden af. Velbekomme!

Street Food-eventyret

Jiaozi er bare toppen af isbjerget, når det kommer til street food i Kina. Fra stegte snacks, dampende gryder og sprødstegt kød til frisk frugt, søde lækkerier og eksotiske drikkevarer – street food-udvalget er enormt og spændende. Hvorfor ikke tage på en kulinarisk opdagelsesrejse og udforske de mange smagsoplevelser, der venter rundt om det næste gadehjørne?


Skriv et svar