Pomfritter: Gatens cremefraiche af junk food

Du kender dem, du elsker dem, og du kan ikke stoppe med at spise dem. Pomfritterne har bemægtiget sig gadernes streetfoodscene og fyldt millioner af mavers tomrum med kogte, friterede, krydrede, ovnbagte eller stegt fedt og kulhydrat. Men hvordan endte vores elskede, sprøde venner på fortorvet som et must-eat i enhver bymassør’s rygsæk?

En historie om territorialkampe og sludrende fisk

Historien bag pomfritterne er pakket med lige så mange krydrede lag som dem selv. En legende fortæller, at retten opstod i Belgien i 1680, hvor indbyggerne i Namur normalt stod og gryntede som ludere i en forsamlingssal over deres friturestegte fisk. Men da floden pludselig frøs til is, måtte de nå at finde en erstatning til deres fiskehåb. Voila! Kartoffelskiver i sprød beklædning blev født.

Fransk-elskerene har dog udfordret denne belgiske ærekrænkelse og påstår, at pomfritter optræder i deres kogebøger helt tilbage til 1795. Men selvom kartoffelskiverne hittede dengang, lignede de ikke helt de nugældende sprøde fingre. Først da Thomas Jefferson angiveligt serverede sit spin på de friterede rødder i 1802 efter et Parisbesøg, begyndte fornemmelsen af dagens fries at tage form.

Opskrift: Hjem-Er-Bedre-End-Guulden-Frituurkorven

Men nok snak om gamle dage. Lad os komme til sagen! Sådan her laver du dine egne, hjemmelavede pomfritter:

Ingredienser:

  • 3 spsk. olivenolie
  • 1,5 pund guldkartofler (Yukon Gold eller lignende)
  • 1 tsk. Kosher salt
  • 1 tsk. hvidløgspulver
  • 1/2 tsk. dilddille
  • 1/4 tsk. løgpulver
  • 1/4 tsk. friskkværnet peber
  • Toppings (valgfrit): frisk persille, purløg, friskkværnet parmesan

Fremgangsmåde:

  1. Opvarm ovnen til 230°C og pensl en bradepande med olie.
  2. Skræl og skær kartoflerne i 1/4-tomme stave.
  3. Put kartoffelstavene i varmt vand i 10 min, dræn og tør dem.
  4. Vend stavene i olie og krydderier og bred dem ud på bradepanden.
  5. Bag i 15-20 min, vend dem, og bag 5-10 min mere indtil sprøde og gyldne.

Tips til den perfekte pomfritlyd

Så du når helt op og ringe med de knasende, hjemmelavede pomfritter, er her et par tips til knastsucces:

  • Brug guldkartofler for den bedste konsistens
  • Blødgør kartoffelstavene først for at fjerne stivelse
  • Vær gavmild med olien for get-sprød-faktor
  • Krydder før og efter bagning for fuldendt smag
  • Eksperimenter med forskellige krydderier – f.eks. jalapeño, barbeque, tomat…

Forrevet eller forfremmet: Gadens gule håndmadder er her for at blive

Uanset om du spiser dem med fingrene fra en papirskål i parken eller med gaffel fra et porcelænsfad til en tre-retters menu, er pomfritterne mere end bare friturefedt. De er et streetfoodikon rejst op af både belgier og franskmænd til international berømmelse. Så kram posen, og lad os hylde historien og nydelsen bag denne uundværlige, sprøde legesyge gadenæring.


Skriv et svar