Empanada – en madtilbyder som er skide lækker
Hvis du elsker street food, så har du med garanti smagt en empanada – den hotte babe imellem alle de grillede pølser og greasy burgere. Empanadas er skræddersyede lækkerier fra Filippinerne, Sydamerika og Spanien, og de er pænt meget verdenskendte for deres saftige fyld og sprøde dej.
Sådan laver du dem lækre empanadas
At bage empanadas er ikke raketvidenskab, men det kræver lidt tålmodighed. Her er opskriften på den klassiske empanada:
Dejen:
1. Varm vand og smør op, til smørret er smeltet.
2. Bland mel, salt og paprika i en skål, og lav en fordybning i midten.
3. Hæld den varme smørblanding i fordybningen og rør rundt.
4. Ælt dejen med hænderne, til den er blød og olieagtig.
5. Pak dejen ind, og lad den hvile i køleskabet i et par timer.
Fyldet:
1. Riv klumper af dej af – størrelsen af en golfbold.
2. Rul dem ud til tynde cirkler på ca. 5 tommer i diameter.
3. Put fyldet i midten, tilføj grønt og ost, hvis du er vild med det.
4. Pensl kanterne med æggeblanding, og fold dejen sammen til en halvmåne.
5. Pensle empanadas med æggeblanding.
Bagning:
1. Tænd ovnen på 200°C.
2. Smid de lækre empanadas på en bageplade, og bag dem gyldne – ca. 20 minutter.
Historien bag de sprøde empanadas
Ingen kender de præcise detaljer, men empanadas menes at stamme fra Galicien i Spanien og har været en ting siden 700-tallet. Navnet kommer af det spanske ord “empanar”, som betyder “at pakke ind i dej”. De spanske kolonister tog dem med til Latinamerika og Filippinerne, hvor de nu findes i alt muligt lækkert street food.
Empanada-hvad-nu?
En ting er sikkert: Empanadas varierer helt vildt fra land til land. I Brasilien hedder de “pastels” og er tynde, halvcirkulære bajer med fyld inden i. I Argentina er de nærmest et nationalklenodie med fantastiske fyld som oksekød og grønsager. Og i Colombia er majsmel-empanadas de vildeste!
Street food på sit bedste
Uanset om du foretrækker dem bagte eller friturestegte, er empanadas uden tvivl et must prøve for alle street food-entusiaster. De har eksisteret i århundreder og varierer helt vildt fra land til land. Men én ting er sikkert: De smager himmelsk, og du bliver hurtigt afhængig!
Skriv et svar
Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.