Den Gyldne Spole: Covrigi – Rumænske Pretzels på Eventyr

Forestil dig en duft af varm, sprød dejlighed, der fletter sig elegant ind mellem gadelarmene i Bukarest. Det er covrigi, det ikoniske rumænske street food, der har sat gang i tastebud og legender lige siden… ja, siden den mytiske dag hvor en græsk købmand fandt på ideen i sin kælder i 1800-tallet. Den skør’ har dog nok rod længere tilbage end det!

Opskriften på Guld

Lad os dykke lige ned i hemmeligheden bag de gyldne snoninger. Her er hvad du skal bruge:

  • 3 kopper hvedemel
  • 1 pakke tørgær (ca. 2 1/4 tsk)
  • 1 spsk sukker
  • 1 tsk salt
  • 1/2 kop lunkent vand
  • 1/4 kop plantenolie
  • Grovkornet salt eller sesamfrø til drys (valgfri)

Så går det løs med at ælte, hæve, forme og bage de små snoninger til gyldenbrun perfektion. Det er ligesom at lave pretzels, bare med et twist af Balkan-magi!

Snoldet Slægtshistorie

Covrigi har slægtskab med alle mulige andre bagværker fra det centrale Europa – pretzels, bagels, you name it. Men det særlige ved disse rumænske sneglehus er, at de har sejlet rundt mellem byer og landsbyer i århundreder som både snacks og gaveindpakning! Byen Buzău er særligt berømt for sine covrigi-mestre.

Anden Verden, Anden Smag

Hvis du har smagt på tyske pretzels eller polske obwarzanki, har du allerede fået en forsmag på covrigis slægtninge. Men lad os være ærlige – de rumænske ringe har bare en unik, luftig sprødhed som ingen andre kan matche. Måske er det magi fra Sortehavet?

Plantekraft og Kærlig Omfavnelse

For alle veganere og vegetarer derude, så kan I også nyde disse lækre slyngplanter! Covrigis enkle opskrift gør dem plantevenlige som udgangspunkt. Men pas på – nogle bagere kan finde på at proppe ost eller andre mejeriprodukter ind i midten. Spørg først, før du bider!

Afrunding med Duft af Traditioner

Uanset om du spiser dem som snack, til morgenmad eller giver en kurv fuld af dem i gave, repræsenterer covrigi varmen og historien i rumænsk madkultur. Så næste gang du lusker forbi en bagevogn i Bukarest, så lad dig friste – og nyd hvert et sprødt krumme af dette arvegods!


Skriv et svar