Forken – Fra helligbrøde til grillens bedste ven
Gys og gru! Forestil dig en tid, hvor brugen af gafler blev set som en regulær synd mod Gud og naturen. Det kan lyde helt tosset i vores moderne tidsalder, hvor vi render rundt med gafler, der har flere tænder end en haj. Men historien bag denne ikoniske bestik fortæller os om nogle skøre holdninger fra fortiden.
Artificielle hænder? Fy da!
I den bibelske tidsalder var der åbenbart ikke plads til innovation ved middagsbordet. Gaflen blev set som “kunstige hænder”, og kirken var ikke just begejstret for ideen. Præsterne påpegede, at Gud havde givet os fingrene som naturlige “gafler”, så hvorfor i alverden skulle man krænke Gud ved at bruge metaliske dimser? Tænk, at religion og bestik kunne skabe sådan en kludremor!
Fra dekadent gadget til must-have
Da en strålende græsk prinsesse fra Byzans brugte en gylden gaffel til sit bryllup i 1004, blev det set som ren overflødig luksus. De lokale præster rystede på hovederne over denne sygelige gaffelfiksering. Men hey, da trend-setteren Catherine de Medici bragte et sølvbestik med til Frankrig i 1533, blev gaflens hotteste hot.
Brits uden gafler? Totalt umanly!
I 1600-tallet fik englænderne endelig øjnene op for den praktiske gaffel. Men først blev den set som en “kvindagtig italiensk dobbeltnatur”. Så gaflen blev straks banned som umanly – tænk, at bruge sine små fingre i stedet for at rode rundt i ribbenene med de bare hænder! Heldigvis blev gaflen til sidst mainstream i hele Europa.
Så næste gang du stabler maden op på din gode, gamle maveforfrisker, så kast en tanke til de stakkels sjæle, der blev terroriseret af præsterne for at spise kulturelt korrekt! For gaflen har virkelig en skør historie i ryggen.
Skriv et svar
Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.