Streetfoodklassikeren fra Syditalien

Hold godt fast, for her kommer en lækker rejse til Napoli! Vi skal nemlig snakke om den klassiske syditalienste gademad Mozzarella in Carrozza – eller bare “Carrozza” for de indsviede. Navnet er lige så sjovt som retten selv: Det betyder bogstaveligt talt “mozzarella i en karosse”, hvilket er en fed reference til den strittende, udsmeltendemozzarella, der ligner tøjlerne på en hestevogn!

Fattigmandsmad for lækkersulten

Carrozza er et mesterværk i “cucina povera” – den gamle, italienske tradition for at lave lækker mad af resterne. Opskriften opstod i Napoli, hvor man samlede de sidste rester af brød og mozzarella, pankerede dem i æg og mel og så fritterede dem til gylden perfektion. Smart nok – og vildt lækkert!

Sådan laver du Carrozza derhjemme

At lave Carrozza kræver ikke den store talentmasse, men smager himmelsk alligevel. Her er en skøn opskrift:

Ingredienser:
– 140g frisk mozzarella, skåret i skiver
– 4 spsk. mayonnaise
– 4 skiver hvedebrød
– 3 æg
– 3 spsk. revne pecorino-ost
– 3/4 kop rasp
– 1/2 tsk. salt
– 1/2 tsk. friskkværnet peber
– Neutral olie til friture (f.eks. solsikkeolie eller rapsolie)

Fremgangsmåde:
1. Bank mozzarellaen tør med lidt køkkenrulle, så den ikke er for våd.
2. Smør mayonnaisen ud på 2 af brødskiverne, og læg mozzarellaen over.
3. Læg de sidste 2 brødskiver oven på, så du har 2 sandwich’er.
4. Pisk æg, salt, peber og den revne pecorino sammen i en dyb tallerken.
5. Hav raspen klar i en anden tallerken.
6. Dyp først sandwich’en i æggemassen, så den bliver dækket helt. Dernæst vendes den i raspen, så den bliver dækket overalt.
7. Fritter sandwich’en i den varme olie, indtil den er gylden og sprød.
8. Lad olien dryppe lidt af på et stykke køkkenrulle, og server!

Fra restaurant til gademad

Carrozza startede som ren fornødenhedsmad, men er i dag en ren delikatesse på gadenære spiserier og restauranter i hele Italien. I Napoli serveres den gerne som appetitvækker, mens den i Rom tit fyldes med lækre anchovies eller lufttørret skinke. I Venedig laves den typisk med den lokale, lidt anderledes tramezzini-brød.

Fra gaden til dit hjem

Uanset hvordan du vender og drejer den, så er Carrozza en ren gadefavnet, som du bare må prøve derhjemme! Den er lækker, nem at lave, og så har den jo bare det frækkeste navn. Apropos frækheder: Servér den gerne med et drys af peberonen og en klar marinarasauce ved siden af til dypning. Buon appetito!


Skriv et svar